Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Array

Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ειρήνης, έπεσε η αυλαία των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το 77ο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και το Αρχιερατικό τρισάγιο στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Τράνταζε σαν από σεισμό συθέμελα ο Χορτιάτης, κι ακόντιζε μηνύματα με κόκκινη γραφή» γράφει ο Καββαδίας για  εκείνη την αποφράδα δεύτερη μέρα του Σεπτέμβρη το 1944, την ημέρα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. 149 μωρά παιδιά γυναίκες και άντρες έγιναν βορά στην απίστευτη εκδικητική μανία των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους.
Η θεία του Μπάμπη Νανακούδη, ήταν ένα από τα ελάχιστα παιδιά που γλύτωσαν από τον φούρνο Γκουραμάνη, όπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες έβαλαν φωτιά για να κάψουν ζωντανούς, όσους δεν είχαν σκοτωθεί από τις ριπές του πολυβόλου.

Θαυμαστή εξαίρεση ο τρόπος που η μικρή τότε Ελένη Γκουραμάνη Νανακούδη, κατάφερε να επιζήσει από το εκδικητικό μένος των κατακτητών.  77 χρόνια μετά, η μνήμη των 149 μαρτύρων του Χορτιάτη, τιμήθηκε στο μνημείο του χωριού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος