Θεσσαλονίκη: «Μία πεταλούδα στο Γενί Τζαμί»

Μία διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση με το εμβληματικό Γενί Τζαμί, βασισμένη στην έρευνα του αρχαιολόγου και ξεναγού Τάσου Παπαδόπουλου, τίθεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ακόλουθοι του Σαμπετάη Σεβή, οι περίφημοι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης, ανέθεσαν στον Σικελό αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλλι, την ανοικοδόμηση του Γενί Τζαμί. Το καλαίσθητο αυτό κτήριο παραμένει μέχρι τις ημέρες μας το πιο σημαντικό οικοδόμημα των Ντονμέ παγκοσμίως, καθώς σε αυτό συγκεράστηκε με θαυμαστό τρόπο η επιφανειακή τους πίστη στο Ισλάμ, με μία πλειάδα συμβολισμών που αντανακλά τις ενδότερες πεποιθήσεις αυτής της μοναδικής εθνοθρησκευτικής ομάδας που άκμασε στην πόλη μας.

Θεσσαλονίκη: «Μία πεταλούδα στο Γενί Τζαμί»

Παράδοξα χωρία από το κοράνι, τεκτονικοί συνειρμοί, στηθαία κατάστικτα με το αστέρι του Δαβίδ, ρολόγια που μας καλούν να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, και μία εντέχνως κρυμμένη πεταλούδα, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης τον μεταβατικό χώρο της θρησκευτικής ετεροτοπίας των Ντονμέ.

Θεσσαλονίκη: «Μία πεταλούδα στο Γενί Τζαμί»

Η αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου, βασισμένη σε δική του έρευνα, προσεγγίζει με ξεχωριστό τρόπο τους συμβολισμούς, τα κρυμμένα νοήματα και το θρησκευτικό κοσμοείδωλο των οπαδών του Μεσσία της Θεσσαλονίκης. Αυτά θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε στο μυστηριακό Γενί Τζαμί της συνοικίας των εξοχών.

Σημείο Συνάντησης: Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30)

Ώρα: 12:00

Συμμετοχή: 12 ευρώ

Πληροφορίες / Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος