Θεσσαλονίκη: Μία άγνωστη πόλη με εξαιρετική ρυμοτομία έφερε στο φως η ανασκαφή σε Νέο Ρύσιο και Καρδία

Σπουδαία είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν σε Νέο Ρύσιο και Καρδία, στη Θεσσαλονίκη. Η «Τράπεζα Νέου Ρυσίου-Καρδίας» ήταν γνωστή εδώ και περίπου έναν αιώνα αλλά ποτέ δεν είχε ερευνηθεί συστηματικά και για πρώτη φορά ανασκάπτεται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Μανόλη Μανωλεδάκη, η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως μία άγνωστη πόλη, με εξαιρετική ρυμοτομία και πλήρη εμπορική δραστηριότητα που κατοικείτο από θρακικά φύλα και «έσβησε» στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Η περιοχή, στην οποία βρέθηκε ονομάζεται Τράπεζα Νέου Ρυσίου – Καρδίας», καλύπτει έκταση 14 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση, με εντυπωσιακή θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο, την κοιλάδα του Ανθεμούντα και το φρούριο της κορυφής του Χορτιάτη. Η ανασκαφή αποκάλυψε, εκτός από πλήθος κινητών ευρημάτων, κατώτερα τμήματα τοιχοδομιών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνουν μία αρκετά καλή εικόνα δωματίων ή κτισμάτων.

Η «Τράπεζα Νέου Ρυσίου Καρδίας» αποτελείται από δύο επίπεδα, τα οποία «πατούν» πάνω σε ένα ευρύτερο επίπεδο και το υψόμετρο στο ψηλότερο σημείο της θέσης φτάνει στα 136,7 μέτρα. Η αρχική υπόθεση ήταν πως το ενδιάμεσο επίπεδο ήταν μία συνδετική δίοδος, σήμερα ωστόσο και με τα νέα ανασκαφικά δεδομένα η άποψη αυτή απορρίπτεται, αλλά το ζήτημα της σχέσης της Άνω Τράπεζας με την Κάτω, είναι δύσκολο, ακόμη και από γεωλογική άποψη να ερμηνευτεί.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ανεύρεση δύο χάλκινων αντικειμένων, ενός μικρού περίαπτου σε σχήμα διπλού σφυριού και ενός σφυκωτήρα, κοσμήματος δηλαδή για να πιάνουν τα μαλλιά. Επίσης ήρθαν στο φως  κεραμικά, όπως πιθαμφορείς, εμπορικοί αμφορείς και οινοχόες.  Λιγότερα είναι τα λίθινα αντικείμενα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, φαίνεται ότι ο οικισμός έπαψε να χρησιμοποιείται μέχρι το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Εκείνη την εποχή (9ος-6ος αι. π.Χ.) η περιοχή κατοικείτο από θρακικά φύλα, ενώ η έλευση των Μακεδόνων τοποθετείται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., δηλαδή περίπου την εποχή που φαίνεται να εγκαταλείφθηκε ο οικισμός.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος