Θεσσαλονίκη: Μετονομάζεται ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου σε Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου

Σύνοψη
  • Ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης υπέγραψε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη μετονομασία του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου σε Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο –όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση– την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της περιοχής.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, υπέγραψε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αλλαγή της επωνυμίας του δήμου, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη μετά από εισήγηση του δημάρχου, Ελευθέριου Αλεξανδρίδη.

Η προσθήκη του τοπωνυμίου «Ελευθέριο» αποσκοπεί στην επαναφορά μιας ιστορικής ονομασίας που είχε συνδεθεί επί δεκαετίες με την περιοχή. Ο οικισμός Ελευθερίου, με ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τόπους εγκατάστασης προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ από τη δεκαετία του 1950 γνώρισε έντονη πληθυσμιακή ανάπτυξη, μαζί με τον Εύοσμο και το Κορδελιό.

Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 οι πρώην κοινότητες αναγνωρίστηκαν ως δήμοι, ενώ ο Δήμος Ελευθερίου μετονομάστηκε αργότερα σε Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού. Με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» οι τρεις οικισμοί –Κορδελιό, Εύοσμος και Ελευθέριο– συνενώθηκαν στον σημερινό Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, χωρίς όμως να διατηρηθεί στην ονομασία το ιστορικό τοπωνύμιο «Ελευθέριο».

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης ανέφερε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα «καθιερώνεται η προσθήκη του τοπωνυμίου “Ελευθέριο” στην ισχύουσα επωνυμία του Δήμου», επισημαίνοντας ότι το όνομα συνδέει τη μεγάλη προσφυγική ιστορία της περιοχής με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονική γη.

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Δικαίωση του αγώνα μας για την ισότιμη αναγνώριση του Ελευθερίου

Μία μεγάλη ιστορική αδικία αποκαθίσταται με τη μετονομασία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου σε «Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου». Η προσθήκη του τοπωνυμίου «Ελευθέριο» στην ισχύουσα ονομασία του δήμου αποτελεί τη δικαίωση της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και ικανοποιεί το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η έναρξη της διαδικασίας για τη μετονομασία του δήμου αποτέλεσε την πρώτη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης του Λευτέρη Αλεξανδρίδη. Επρόκειτο για μία κίνηση με μεγάλο συμβολισμό, αλλά και μεστή σε ουσία, καθώς σηματοδότησε το επίσημο έναυσμα μίας σειράς ενεργειών και διαδικασιών που θα οδηγούσαν στη σημερινή θετική έκβαση μίας μεγάλης προσπάθειας.

Ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέου λογοτύπου, ενόψει της ολοκληρωμένης παρουσίας του νέου ονόματος.

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, είχαμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος συμπολιτών μας που κατοικούν στο Ελευθέριο. Επιλέξαμε αυτή να είναι η πρώτη ενέργεια της διοίκησής μας και η πρώτη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, όχι μόνο για συμβολικούς λόγους, αλλά πρωτίστως για να μην χαθεί ούτε μία ημέρα ενόψει της χρονοβόρας διαδικασίας που γνωρίζαμε ότι θα ακολουθούσε και η οποία στέφθηκε με επιτυχία», ανέφερε ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

«Η επίσημη προσθήκη του Ελευθερίου στην ονομασία του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου δεν αποτελεί απλώς μία διοικητική πράξη. Είναι μία ουσιαστική παρέμβαση που αποκαθιστά την ισότιμη αναγνώριση του Ελευθερίου και ενισχύει τη συλλογική ταυτότητα του δήμου μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για να φτάσουμε στη σημερινή ιστορική εξέλιξη για τον δήμο μας», επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος