Θεσσαλονίκη: Καρπούζι με τη…φέτα στις λαϊκές αγορές-Μειωμένη η κίνηση

Συνήθειες ξένες προς τον Έλληνα καταναλωτή, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον…. καρπούζι που κόβεται στα 4 ακόμη και σε φέτες για να πωληθεί, αφού το πορτοφόλι, όπως λένε οι καταναλωτές, αδειάζει πριν από τα μέσα του μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε όλες τις λαϊκές της Θεσσαλονίκης, παραδέχονται όμως ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο, πέφτει ο τζίρος.

Ανατιμήσεις στα κηπευτικά σημειώνονται στη χονδρική. Στην κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης στις 24 Ιουνίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα αγγούρια κατέγραψαν αύξηση 56% και τα αγγούρια Κνωσού 80%. Ο μαϊντανός αύξηση 29%, τα μαρούλια 33, οι πιπεριές 11%, οι σαλάτες 56%, οι ντομάτες 13%, ενώ παρατηρήθηκε 25% μείωση στα κολοκυθάκια. Καλύτερη είναι η εικόνα στα φρούτα, με μείωση της τιμής στα βερίκοκα κατά 14%, στα πεπόνια 33% και στα νεκταρίνια 30%.

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια και επιπροσθέτως ζημίες σε καλλιέργειες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό στον πρωτογενή τομέα.  Αγρότες προσπαθούν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να μετακυλίονται στον καταναλωτή.

Μείωση φορολογικών συντελεστών από 22 σε 9% αλλά και μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Πωλητές και παραγωγοί, διαπιστώνουν πτώση του τζίρου και μείωση της κίνησης στις λαϊκές αγορές, αφού οι καταναλωτές προσπαθούν να καλύψουν οικονομικά άλλες υποχρεώσεις.

Παραγωγοί και αγρότες, ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης και άμεση καταβολή αποζημιώσεων, λόγω κακοκαιρίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος