Θεσσαλονίκη: Η έκθεση «Θάλασσα» στην 37η Philoxenia

Εικόνες με το γαλάζιο, το σκούρο μπλε ή το τιρκουάζ της θάλασσας. Καράβια που αρμενίζουν, λιμάνια που φιλοξενούν μεγάλα πλοία, παιδιά και πουλιά που απολαμβάνουν ξέγνοιαστα βουτιές στο νερό. Αυτές και πολλές ακόμη εικόνες από διάφορες οπτικές του υδάτινου περιβάλλοντος θα «ταξιδέψουν» τους επισκέπτες της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia που για λίγη ώρα θα …ρίξουν άγκυρα στο Περίπτερο 15 και στο σταντ του Συλλόγου Φίλων της Θάλασσας και της Ναυτικής Παράδοσης – «Πάραλος».

«Η Philoxenia έχει αντικείμενο τον τουρισμό και ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με τη θάλασσα. Επειδή, λοιπόν, ο σύλλογός μας έχει συμβάλλει στην προώθηση της ναυτικής παράδοσης και σε οτιδήποτε έχει σχέση με την ανάπτυξη της πόλης γύρω από το υγρό στοιχείο, έχουμε ολοκληρώσει μία έκθεση φωτογραφίας, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ και τώρα παρουσιάζεται εμπλουτισμένη στη Philoxenia», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του «Πάραλος» Μαρία Σταυρίδου.

Τα φωτογραφικά έργα ανήκουν σε πολίτες απ’ όλη τη χώρα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τίτλο «Θάλασσα». «Από τις πρώτες δράσεις του συλλόγου μας που ιδρύθηκε το 2020 ήταν ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, που έγινε ηλεκτρονικά, εν μέσω πανδημίας. Ήταν περισσότερα από διακόσια τα άτομα που συμμετείχαν και εντυπωσιαστήκαμε τόσο από το πλήθος των φωτογραφιών που λάβαμε, όσο και από το επίπεδο και την ποιότητά τους», επισημαίνει η κ. Σταυρίδου.

Ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τους φωτογράφους Στράτο Καλαφάτη και Κοσμά Παυλίδη, ιδρυτή της Stereosis και τη θεατρολόγο Εκάβη Γουίτλοκ, μέλος του ΔΣ του συλλόγου «Πάραλος», επέλεξε τις τρεις που βραβεύτηκαν, ενώ περίπου σαράντα θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης Philoxenia.

«Με την παρουσία μας στην έκθεση θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας σε σχέση με τις καταγάλανες και καθαρές θάλασσες που έχει η Ελλάδα, ώστε να δουν οι τουρίστες τις ομορφιές της χώρας μας. Θέλουμε επίσης να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με το περιβάλλον και τη μόλυνση της θάλασσας και με αφορμή αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής, θα κάνουμε μία δράση – έκπληξη, με βασικό άξονα την προβολή της έννοιας των καθαρών θαλασσών», αναφέρει η κ. Σταυρίδου.

Ο Σύλλογος Φίλων της Θάλασσας και της Ναυτικής Παράδοσης – «Πάραλος»ιδρύθηκε από οραματιστές και λάτρεις της θάλασσας, με στόχο την προβολή και προώθηση της ναυτικής παράδοσης και την ανάπτυξη της πόλης γύρω από το υγρό στοιχείο μέσα από διάφορες δράσεις. Τελικό όραμα του συλλόγου που σήμερα αριθμεί 180 μέλη, είναι η δημιουργία ενός ναυτικού μουσείου στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα λειτουργεί από το πρωί της Παρασκευής 18 έως το απόγευμα της Κυριακής 20 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος