Θεσσαλονίκη: Εποπτευόμενα διαμερίσματα για ασυνόδευτους ανήλικους από την ΑΡΣΙΣ

Ασυνόδευτοι ανήλικοι με διαφορετικές εθνικότητες, αγόρια και  κορίτσια ηλικίας από 16  έως 18 ετών, υποστηρίζονται από πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣΚοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Η οργάνωση-όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- υποστηρίζει συνολικά 19 διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης με 76 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων τα δέκα διαμερίσματα με 40 παιδιά είναι στη Θεσσαλονίκη (στο ένα φιλοξενούνται τέσσερα κορίτσια), πέντε διαμερίσματα με 20 παιδιά λειτουργούν στα Ιωάννινα και τέσσερα διαμερίσματα με 16 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται στην Κοζάνη.

Μέχρι σήμερα, η ΑΡΣΙΣ έχει φιλοξενήσει συνολικά 124 παιδιά (117 αγόρια και επτά κορίτσια), με καταγωγή από χώρες της Ασίας και της Αφρικής και περισσότερες από δέκα διαφορετικές εθνικότητες.

Το Πρόγραμμα της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης αποτελεί μια εναλλακτική μορφή φιλοξενίας και φροντίδας ανηλίκων που φιλοξενήθηκαν σε άλλες δομές ανά την Ελλάδα και δίνει στα παιδιά προοπτικές αυτονόμησης, διαμένοντας σε διαμερίσματα που καλύπτουν όλες τις βασικές τους ανάγκες.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι τα διαμερίσματα βρίσκονται μέσα στο αστικό περιβάλλον, κοντά σε σχολεία, βοηθάει στη γρήγορη ένταξη των παιδιών στην κοινωνία στην οποία θα ζήσουν.

Η υλοποίηση από την ΑΡΣΙΣ του προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης άρχισε το φθινόπωρο του 2019 και από τον Μάιο του 2020 το πρόγραμμα εποπτευόμενων διαμερισμάτων έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από το οποίο και χρηματοδοτείται, ενώ η ένταξη των εφήβων σ’ αυτά γίνεται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος