Θεσσαλονίκη: Ένα ρομπότ καθαρίζει τις ακτές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Ένα ρομπότ που καθαρίζει τις ακτές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, είναι το δημιούργημα του 19χρονου προγραμματιστή Αλέξανδρου Πέτκου από τη Θεσσαλονίκη. Το ρομπότ που λειτουργεί με μπαταρία και έχει αυτονομία 3,5 ωρών, συγκεντρώνει πλαστικά και σκουπίδια από τις ακτές. Ο χρήστης δίνει την ακριβή διαδρομή, ενώ ορίζεται και το σημείο, στο οποίο συγκεντρώνονται τα απορρίμματα.

Το συγκεκριμένο ρομπότ όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει τα απορρίµµατα από οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο αλλά αναγνωρίζει και το υλικό του κάθε απορρίµµατος και το κατηγοριοποιεί ανάλογα. Συγκεκριµένα, ένας αλγόριθµος σχεδιάζει πώς το ροµπότ θα κινηθεί ανάλογα µε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και πώς θα χρησιµοποιήσει τον βραχίονά του για την συλλογή των σκουπιδιών, ανάλογα µε το σχήµα τους.

Ο Αλέξανδρος παρουσίασε το project του τον περασµένο Ιούνιο στο SUP Free hackathon “Μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά”. Κέρδισε, µάλιστα, τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού, που, ενώ δεν προβλεπόταν, οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Αλέξανδρο στην κατασκευή του ροµπότ και στην πιλοτική χρήση του για τον καθαρισµό ακτών στην περιοχή της Σάνης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος