Μέτρα κατά της φορολόγησης αναδρομικών και των αυξήσεων σε ρεύμα και θέρμανση, ήταν τα βασικά αιτήματα στις κινητοποιήσεις συνταξιούχων και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων στη Θεσσαλονίκη που κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας στήριξη από την πολιτεία.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά είδη διατροφής. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, λέγοντας, παράλληλα, πως όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Την ίδια ώρα, απαισιόδοξα είναι τα νέα από τις διεθνείς αγορές, με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της ουκρανικής κρίσης, να καταγράφουν νέα ρεκόρ τιμών σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 8ετίας. Το Μπρεντ άγγιξε ακόμη και τα 92,2 δολάρια το βαρέλι και το αργό Αμερικής τα 91,4 δολάρια ανά βαρέλι. Στη χώρα μας, τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων, δείχνουν αυξήσεις, όπου η μεταβολή των τελευταίων ημερών, κυμαίνεται από 9,7% έως 6,8%. Η αμόλυβδη έφθασε το 1,841 ευρώ ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 1,582 ευρώ ανά λίτρο, το υγραέριο κίνησης 1.046 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,240 ευρώ ανά λίτρο.
Όσον αφορά το ρεύμα, αυτή την εβδομάδα, καταγράφηκε μία μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να αποτυπωθεί στην ενίσχυση που δίνεται. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας την Τρίτη, θα παραδώσει στο Υπουργείο Ενέργειας τη ρήτρα αναπροσαρμογής που κάθε εταιρεία – πάροχος εφαρμόζει στα τιμολόγιά της ανά μήνα για να ελεγχθεί, εάν ακολουθούνται οι κανόνες της αγοράς.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος