Θεσσαλονίκη: Αρνητική πρωτιά στην ατμοσφαιρική ρύπανση-Αναγκαία η στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Τα σκήπτρα της πιο ρυπασμένης πόλης στη χώρα καταλαμβάνει η Θεσσαλονίκη. Ο σταθμός μέτρησης της Αγίας Σοφίας κατέγραψε, σύμφωνα με στοιχεία του  υπουργείου Περιβάλλοντος, πολλαπλάσια ρύπανση από τα επιτρεπόμενα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις περισσότερες υπερβάσεις της οριακής τιμής για τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM10, με τους ειδικούς να μιλούν για πρώιμους θανάτους, λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και να ζητούν άμεσα μέτρα.
 
Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ποιότητας της Ατμοσφαίρας 2022 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά από δύο σταθμούς μέτρησης στην Αθήνα, βρίσκονται και πάλι οι σταθμοί “Αγίας Σοφίας” και «Κορδελιού».
 
Η εικόνα είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, όπως μαρτυρούν και οι προειδοποιήσεις της ΕΕ, αλλά και η καταδίκη της χώρας μας, με τους ειδικούς να προβληματίζονται για το μέλλον.
 
Οι ειδικοί ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα έρθουν μέσα από τη συνεργασία πολιτείας και φορέων της πόλης.

Ο Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς,μίλησε στην ΕΡΤ3 για τη σωματιδιακή ρύπανση που πλήττει την ατμόσφαιρα της πόλης, λέγοντας ότι τα τελευταία δέκα χρόνια παραμείναμε στάσιμοι, η Αθήνα εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά ρύπανσης σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι σημαντικό να σταματήσουμε την καύση βιομάζας ως πηγή θέρμανσης. Όπως εξήγησε, ένα σπίτι που καίει τζάκι ισοδυναμεί με χίλια σπίτια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η κα Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Δ/ντρια ερευνών – Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ, είπε ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αυξάνει σημαντικά τους ρύπους και το Ινστιτούτο υλοποιεί μία πρωτοπόρα ιδέα χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ, Γιάννη Πολίτη, είναι αναγκαίο να στραφούμε άμεσα στην ηλεκτροκίνηση, στο πλαίσιο της έξυπνης κινητικότητας.



Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος