Θεσσαλονίκη: Απερίφραστη καταδίκη για τις απειλές που δέχεται ο Πρύτανης του Α.Π.Θ

Array
Μετά την επέμβαση της αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου σε αίθουσα του Τμήματος Βιολογίας, την οποία χρησιμοποιούσαν ως στέκι αντιεξουσιαστές εδώ 34 χρόνια,  ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, δέχεται απειλές κατά της ζωής του. Μάλιστα, κάποιοι έφθασαν στο σημείο να κολλήσουν στην Καμάρα, κεντρικό σημείο στη Θεσσαλονίκη, κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του. Οι δράστες έγραψαν σε αυτά πως ο Πρύτανης του ΑΠΘ επέλεξε να ανοίξει τον τάφο του κι ότι η σορός θα βρίσκεται κάτω από τα μπάζα της κατάληψης Στέκι στο Βιολογικό.
Τις επιθέσεις που δέχεται ο πρύτανης, καταδίκασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με την παρακάτω δήλωση:
“Καταδικάζω απερίφραστα την προσωπική επίθεση που δέχεται όλες τις τελευταίες ημέρες ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, η οποία κορυφώθηκε μάλιστα με τις απαράδεκτες αφίσες, με τις οποίες άγνωστοι απειλούν άμεσα τη ζωή του. Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία. Περιμένω από τις Αρχές να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι εμπνευστές αυτής της άνανδρης επίθεσης κατά της ζωής του Νίκου Παπαϊωάννου”.
 Το ίδιο και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, λέγοντας ότι:

Η καταδίκη των απειλητικών μηνυμάτων προς το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ., Νίκου Παπαϊωάννου είναι αυτονόητη και καθολική. Τα μηνύματα αυτά και το υλικό που διακινείται είναι απολύτως απαράδεκτα και δεν χωρούν σε μια δημοκρατική Πολιτεία, πόσο δε μάλλον όταν υποκρύπτουν εκβιασμό και ευθεία απειλή κατά της ζωής. Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ συμβολίζει για την πόλη της Θεσσαλονίκης έναν θεσμό, συμβολίζει το ίδιο το Πανεπιστήμιο και ως εκ τούτου η συμπαράστασή μας είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη.Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το κύρος των Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθηγητές και σπουδαστές καθώς και το ίδιο το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ. Η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να απομονώσει και να εξοβελίσει τους εμπνευστές αυτών των ενεργειών και οι Αρχές να τους εντοπίσουν, ώστε να λογοδοτήσουν“.

Ανακοίνωση με την οποία «στέκεται αλληλέγγυα στις Πρυτανικές Αρχές και στον ίδιο τον Πρύτανη για την εικονική και λεκτική βία που δέχεται», εξέδωσε η Επιτροπή Κοσμητόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Οι σκοτεινές, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές “δυνάμεις”, που κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή, υπηρετούν την κατάλυση του πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και δημιουργίας, εντός του οποίου λειτουργείται με σεβασμό ο δημοκρατικός διάλογος, με τις οποιεσδήποτε συμφωνίες και διαφωνίες μας. Απειλές και εκφοβισμοί εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας, είτε πρόκειται για το νεότερό μας φοιτητή- τρια είτε για τον πρύτανη του Ιδρύματος, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, γι’ αυτό και τις καταδικάζουμε απερίφραστα», τονίζει η ανακοίνωση από τις κοσμητόρισσες και τους κοσμήτορες των 11 Σχολών του ΑΠΘ.

Χθες, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κάνει λόγο για γνωστούς τραμπούκους που «φαντασιώνονται ότι θα συνεχίσουν το έργο τους όπως είχαν συνηθίσει. Όποιος δεν το αποδεχτεί και συνεχίζει να μηρυκάζει αθλιότητες, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου. Φυσικά η καταδίκη τέτοιων φασιστικών συμπεριφορών είναι αυτονόητη και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάψουν να κρύβονται και να πάρουν καθαρή θέση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος