Θεσσαλονίκη: 20 χρόνια Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης με άναμμα δέντρου και συναυλία των Blues Wire

Την Πέμπτη, πρώτη μέρα του Δεκέμβρη, μυρίζει Χριστούγεννα και 20 χρόνια Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης στον Δήμο Παύλου Μελά με το πρώτο άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και τους Blues Wire, το συνώνυμο των Μπλουζ στην Ελλάδα, την μπάντα που έβαλε τα θεμέλια, έχτισε και ακόμα κρατάει τα κλειδιά του είδους, που παίζει δίχως αύριο σε κάθε ζωντανή της εμφάνιση!

Από το 1996 και κυριολεκτικά από το μηδέν, γεννήθηκε ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, επί δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα, με την έμπνευση της Γεωπόνου Αθηνάς Χατζηαθανασιάδου και του Αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιου και αφού κάλυψε μια μεγάλη διαδρομή 20 ετών, από το 2002, συνεχίζει να εκπλήσσει αυτούς που τον επισκέπτονται για πρώτη φορά και να μας γοητεύει όλους με την αλήθεια και την αθωότητα του μοναδικού κόσμου των φυτών.

Το Τμήμα και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά καλούν το κοινό από όλη τη Θεσσαλονίκη να ζήσουν στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, μια ξεχωριστή εμπειρία σε μια Blues Wire μουσική πανδαισία, με ελεύθερη είσοδο.Θεσσαλονίκη: 20 χρόνια Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης με άναμμα δέντρου και συναυλία των Blues Wire

Διαβάστε την ανάρτηση

https://pavlosmelas.gr/20xronia_votanikos_blueswire/

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού Παντελής Νιγδέλης σας προσκαλούν στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18.30. Τιμούμε τους δημιουργούς του Βοτανικού μας Κήπου που εγκαινιάστηκε το 2002 και αποτελεί σημείο αναφοράς του Δήμου Παύλου Μελά για κάθε εποχή, μια μοναδική όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο. Φωταγωγούμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, ξεκινώντας τα φετινά ανάμματα στον Δήμο μας, με πολλές εκπλήξεις, κυρίως για τους μικρούς μας επισκέπτες. Γιορτάζουμε με τους Blues Wire, ένα από τα ιδιαίτερα επιτυχημένα συγκροτήματα του είδους τους, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συμμετέχουν: Ομάδα Κρουστών Turukutu του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά, Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Σταυρούπολης, Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΔΗ.Κ.Ε. ΙΡΙΣ του Δήμου Παύλου Μελά.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

2313 302938, 2313 302833 (ώρες γραφείου)

BLUES WIRE ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΗΣ «ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ BLUES ΜΠΑΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Οι Blues Wire, το συγκρότημα με το παράσημο της «καλύτερης blues μπάντας στην Ευρώπη», είναι πρωτεργάτες του blues στη χώρα μας με πλειάδα διακρίσεων εντός και εκτός των τειχών, με 40 χρόνια πορείας καθώς σχηματίστηκαν το 1983, με πάνω από 10 albums στο ενεργητικό τους, με συνεργασίες με κορυφαία ονόματα του είδους όπως John Hammond, Louisiana Red, Katie Webster, Carey Bell, Dave Kelly, Angela Brown, Larry Garner, Dick Heckstall Smith, Al Copley, Guitar Shorty, Johnny Mars, Dr.Feelgood κ.α.

Opening acts σε Buddy Guy, Albert King, John Mayall, Otis Rush και πολλούς άλλους και συμμετοχές σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, μα πάνω απ’ όλα μια μπάντα βιωματική με θαυμαστή συνέπεια και αφοσίωση αλλά και το μοναδικό ταλέντο που τους επέτρεψε να ξεχωρίσουν και εν τέλει να καθορίσουν τα αγαπημένα τους blues.Θεσσαλονίκη: 20 χρόνια Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης με άναμμα δέντρου και συναυλία των Blues Wire

Ένα χρόνο μετά το σχηματισμό τους, ηχογράφησαν το πρώτο μπλουζ άλμπουμ που έγινε ποτέ από Έλληνες μουσικούς. Χιλιάδες συναυλίες σε κάθε είδους χώρο που μπορεί κανείς να φανταστεί, δεκάδες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό και η αξιοζήλευτη εμπειρία των ηχογραφήσεων συνέβαλαν στον καθορισμό του σφιχτού και αναγνωρίσιμου ήχου τους, ένα μείγμα πάθους και ωριμότητας που έρχεται μόνο με εμπειρία.

Παίζοντας σε φεστιβάλ και κλαμπ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία (μεταξύ άλλων) εδραιώθηκε και αύξησε τη φήμη τους, η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από πολυάριθμες ενθουσιώδεις κριτικές του Τύπου σε όλη την Ευρώπη.

Οι Blues Wire έχουν αποτελέσει τη βάση της ελληνικής μπλουζ σκηνής και την κύρια έμπνευση για πολλούς νεότερους μουσικούς, ενώ ο αρχηγός τους Ηλίας Ζάικος (κιθάρα, τραγούδι) θεωρείται ο σημαντικότερος καλλιτέχνης μπλουζ της χώρας.

Οι Blues Wire σήμεραElias Zaikos – Guitar, vocals, So(tiris) Zissis – Electric bass, Niki Gurz(ulidou) – Drums.

*Οι πληροφορίες και το κείμενο από δημοσιεύσεις με αφορμή την πρόσφατη συναυλία των Blues Wire, τον Οκτώβριο στο Κύτταρο (Αθήνα).

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΑ ΕΠΟΧΕΣ

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι μια όαση πρασίνου μέσα στην καρδιά του αστικού μπετόν, ένα ησυχαστήριο μέσα στη φασαρία της πόλης,  ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος και αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 ολοκληρωμένοι Βοτανικοί Κήποι.

Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη, Ολύμπου, Περικλέους και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Η συνολική περιοχή έκτασης είκοσι επτά στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.Θεσσαλονίκη: 20 χρόνια Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης με άναμμα δέντρου και συναυλία των Blues Wire

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη Γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον Αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται από το τμήμα πρασίνου και με πόρους αποκλειστικά του Δήμου Παύλου Μελά.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί χιλιάδες μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.

Ο Βοτανικός Κήπος, ένας περιφραγμένος χώρος στην Άνω Ηλιούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά.

Στο κέντρο δεσπόζει το ρομαντικό κιόσκι με ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών και το θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά.

Ο χώρος ενδείκνυται για εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων, αλλά οι πόρτες έχουν ανοίξει και σε μέλη ΚΑΠΗ, περιβαλλοντικές ομάδες, μαθητικές αντιπροσωπείες από το εξωτερικό και για Άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και η προσβασιμότητα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους  εκπαιδευτικούς φορείς.

Επισκεφτείτε τον Βοτανικό μας Κήπο απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματά του κάθε εποχή. Μην τον χάσετε!

Υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης είναι η Γεωπόνος – Αρχιτέκτονας τοπίου Φάνια Περσάκη.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2310 600717 και 6946502434

Email: botanic.gard@pavlosmelas.gr , fania@persakis.com

Ο Βοτανικός είναι ανοιχτός για το κοινό τις καθημερινές, Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 9.00 π.μ. – 13.30 και την Παρασκευή 9.00 π.μ. – 13.00.

Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Διεύθυνση – Πρόσβαση:

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στη διεύθυνση Οδός Περικλέους 9Α Σταυρούπολη. Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους: Κατεβαίνοντας από περιφερειακή την οδό Μακρυγιάννη στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος. Από την οδό Λαγκαδά, στρίβουμε στην Καραολή & Δημητρίου (έδρα του Δημαρχείου) και στην συνέχεια επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στον Βοτανικό Κήπο. Με το λεωφορείο επιλέγοντας τη γραμμή 34 (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) του ΟΑΣΘ και τη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος