Θεσσαλία: Ο παρατεταμένος παγετός προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες

Δεκάδες αγρότες σε περιοχές κυρίως των δήμων Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, καταστράφηκαν από τον παρατεταμένο παγετό που επικράτησε κατά την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας πολλών δενδρωδών καλλιεργειών. Οι ζημίες είναι ανεπανόρθωτες  σε χιλιάδες δένδρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Στέλιο Τσικριτσή, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα που παράγει η περιοχή, καλύπτοντας το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής, αλλά και αμύγδαλα και κυρίως η ποικιλία Τέξας που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, χτυπήθηκαν ξανά, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Μόνο οι αμπελοκαλλιέργειες και οι αχλαδιές άντεξαν. Ωστόσο, όπως είπε, και στις πιο όψιμες ποικιλίες είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα μόλις ανοίξουν τα μπουμπούκια, αφού αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί  πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Τσικριτσής, είπε ότι οι αγρότες είναι πλέον σε απόγνωση και ζητούν αποζημίωση στο 100 % της ζημίας, και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στον Δήμο Τεμπών, οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ Λάρισας και με τους Γεωπόνους του Δήμου, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, διεκδικώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεων, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες που έχουν πληγεί να επιβιώσουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος