Θέλουμε το πορνό να είναι βαρετό, λένε οι ιδιοκτήτες του Pornhub

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να καταδιώκουν τις ιστοσελίδες πορνό και αντ’ αυτού να υπερηφανεύονται για τη σεξουαλική έκφραση και να βοηθήσουν να γίνει το πορνό φυσιολογικό και «βαρετό», δήλωσε στο AFP ο νέος ιδιοκτήτης του Pornhub.

Η καναδική εταιρεία Ηθικών Κεφαλαιακών εταίρων – (ECP) αγόρασε τη μητρική εταιρεία του Pornhub MindGeek πριν από τρεις μήνες, φέρνοντας υπό τον έλεγχό της μια σταθερή σειρά άλλων ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένου του YouPorn.

Η εξαγορά έφερε επίσης μια θάλασσα από νομικά προβλήματα.

Οι ιστότοποί της αποσύρθηκαν από την αμερικανική πολιτεία της Γιούτα τον Μάιο, αφού διατάχθηκαν να επαληθεύσουν τις ηλικίες των χρηστών.

Στη Γαλλία, οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων και οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται εδώ και μήνες σε συνομιλίες για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο νόμος του 2020 για την επαλήθευση της ηλικίας.

Δύο από τους ιστότοπους της MindGeek δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή καμία επαλήθευση ηλικίας και αντιμετωπίζουν δικαστική απόφαση στις 7 Ιουλίου που θα μπορούσε να τους απαγορεύσει.

«Δεν θέλουμε καθόλου ανήλικους χρήστες στους ιστότοπούς μας», δήλωσε ο ιδρυτής της ECP Σόλομον Φρίντμαν σε συνέντευξή του στο AFP.

Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ότι το βάρος πρέπει να πέσει στους ιστότοπους, ζητώντας αντ’ αυτού από τα λειτουργικά συστήματα να βρουν μια λύση.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις λύσεις επαλήθευσης της ηλικίας που κάνουν δύο πράγματα: προστατεύουν αποτελεσματικά τα παιδιά και δεν εκθέτουν προσωπικά δεδομένα», δήλωσε.

«Η μόνη λύση που επιτυγχάνει και τους δύο αυτούς στόχους είναι η επαλήθευση με βάση τη συσκευή ή το πρόγραμμα περιήγησης», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ένα πολύ απλό βήμα για την Google και την Apple».

Βαριά πίεση

Η MindGeek βρέθηκε σε δύσκολη θέση το 2020, όταν οι New York Times δημοσίευσαν ισχυρισμούς ότι οι ιστότοποί της φιλοξενούσαν υλικό που απεικόνιζε βιασμούς και σεξ με ανηλίκους.

Το άρθρο προκάλεσε ισχυρές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες και η Visa και η MasterCard σταμάτησαν την επεξεργασία των πληρωμών.

Οι ιδιοκτήτες πέρασαν δύο χρόνια προσπαθώντας να πουλήσουν την εταιρεία, η οποία εδρεύει σε μεγάλο βαθμό στον Καναδά, αλλά έχει μια πολύπλοκη εταιρική δομή που εκτείνεται σε πολλούς φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη, με την επίσημη έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Οι νέοι ιδιοκτήτες στους οποίους περιλαμβάνονται δύο δικηγόροι, ένας πρώην αστυνομικός και ένας Ιταλός επενδυτής που έκανε την περιουσία του με τη νόμιμη πώληση κάνναβης, επιθυμούν να αποστασιοποιηθούν από τους ισχυρισμούς των New York Times.

Ο Φρίντμαν δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια.

Καυχήθηκε ότι οκτώ εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου είχαν κατέβει το 2021, ισχυρισμός που το AFP δεν μπορεί να επαληθεύσει.

«Ένα αίτημα αφαίρεσης περιεχομένου οδηγεί αυτόματα στην αφαίρεση του περιεχομένου», είπε. «Το επανεξετάζουμε μετά την αφαίρεσή του».

Επιπλέον, οι ανεβάζοντες έπρεπε να παρέχουν στοιχεία ταυτότητας, όλο το περιεχόμενο σαρώνεται από αλγορίθμους για να φιλτράρεται το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια εξετάζεται από το προσωπικό της εταιρείας πριν φτάσει στον ιστό.

Η νέα κάνναβη

Ο Σόλομον δήλωσε ότι η εταιρεία του επιστρατεύτηκε αρχικά μόνο για να ελέγξει ότι η MindGeek λειτουργούσε στο πλαίσιο του νόμου.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι όχι μόνο συμμορφώνεται με το νόμο, αλλά ήταν μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, μια ευκαιρία που απαιτούσε εξειδικευμένες δεξιότητες», είπε.

Η ECP αποφάσισε ότι διέθετε αυτές τις δεξιότητες και αγόρασε την εταιρεία, αν και έκτοτε ήταν μια σκληρή δοκιμασία.

Η έξοδος από τη Γιούτα ακολούθησε μια πρώιμη μάχη στη Λουιζιάνα, η οποία έχει παρόμοιο νόμο για την επαλήθευση της ηλικίας.

Ο Σόλομον δήλωσε ότι οι ιστότοποί τους ήταν ακόμη σε απευθείας σύνδεση στη Λουιζιάνα, καθώς οι κανόνες είναι ελαφρώς διαφορετικοί — δεν απαιτείται να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες.

Είπε ότι δεν θέλει να προδικάσει τυχόν αποτελέσματα στη Γαλλία, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ιστότοποί του να αναγκαστούν να αποσυρθούν.

Το θέμα έχει ανέβει στην πολιτική ατζέντα από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να καταστήσει την προστασία των παιδιών από το πορνό προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή πέρυσι.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την πρόσβαση των παιδιών σε ιστοσελίδες πορνό, προκάλεσε ευθέως την ECP να εξηγήσει πώς θα συμμορφωθεί με τον νόμο.

Ο Σόλομον δήλωσε ότι επικοινώνησε με το γραφείο του Μπαρό και υποσχέθηκε να συντάξει σύντομα μια έκθεση, επιμένοντας ότι η εταιρεία του δεσμεύεται να «μιλήσει ανοιχτά και με υπερηφάνεια για τη βιομηχανία πορνό».

«Νομίζω ότι η κοινωνία έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση όπου είμαστε υπερήφανοι για τη σεξουαλική έκφραση», δήλωσε.

«Το γεγονός ότι είναι για ενήλικες θα γίνει βαρετό, όπως ακριβώς το γεγονός ότι η (νομιμοποιημένη) κάνναβη στον Καναδά έχει γίνει βαρετή».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος