Θ. Ζαούτης στο Πρώτο: Το 1/3 των εφήβων με covid που μπαίνουν για νοσηλεία στις Η.Π.Α. φτάνουν στις ΜΕΘ (audio)

Την ανησυχία του εν όψει του ανοίγματος των σχολείων για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Θεοκλής Ζαούτης, παραθέτοντας νέα δεδομένα από τις Η.Π.Α για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στα παιδιά.

«Για τα παιδιά βλέπουμε από την Αμερική μια πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά και στις νοσηλείες που έχουν ανέβει πάρα πολύ. Έχουμε δει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα τελευταία». Αυτό δεν οφείλεται ξεκάθαρα σε αυξημένη νοσηρότητα,  αλλά επειδή έχουμε περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, αναλογικά είναι περισσότερα και αυτά που νοσηλεύονται.

Από τον αντίστοιχο ΕΟΔΥ των Η.Π.Α., τα δεδομένα είναι πως από τους έφηβους 12-17 ετών που μπαίνουν στα νοσοκομεία για covid-19, το 1/3 μπαίνει σε ΜΕΘ.

«Σίγουρα νοσούν λιγότερο από τους ενήλικες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν νοσούν και κάποια δεν θα νοσήσουν και βαριά. Και υπάρχει και το πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Ο κ. Ζαούτης, έθεσε και άλλες παραμέτρους της υγείας των παιδιών, πέρα από τις νοσηλείες και τις επιπλοκές του ιού στην υγεία των παιδιών. «Το θέμα δεν είναι μόνο αν θα νοσήσουν τα παιδιά ή οι μακρόχρονες επιπτώσεις σαν το long covid που έχει περιγραφεί στους ενήλικες και δεν είναι τόσο συχνό στα παιδιά, αλλά υπάρχει. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού σφαιρικά. Υπάρχει αύξηση στην κατάθλιψη, σε παθήσεις που σχετίζονται με άγχος. Το κλείσιμο των σχολείων έχει πάρα πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά, τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική τους υγεία. Το ζήτημα είναι αν θα εμβολιάσουμε τα παιδιά για όλους αυτούς τους λόγους».

Πρέπει να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, υπογράμμισε ο κ. Ζαούτης και στάθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα λειτουργήσουν καλύτερα τα σχολεία, λόγω του αρκετά μεγάλου ποσοστό εμβολιασμένων ενηλίκων φέτος, λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, όπως επίσης και η ύπαρξη των σελφ τεστ και ράπιντ θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος