Θ. Ζαούτης στο Πρώτο: Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έφηβοι (audio)

Για τον εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και στην χώρα μας, την επιδημιολογική κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα αλλά και την συζήτηση που γίνεται για την ανάγκη τρίτης δόσης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως είπε, αυτή την στιγμή η συζήτηση εστιάζει στις ηλικιακές ομάδες 12-17 ετών, καθώς σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν και οι κλινικές μελέτες που αφορούν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και έχουν ήδη εγκριθεί η χρήση των εμβολίων.

«Για τα μικρότερα παιδιά, τρέχουν τώρα οι μελέτες και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων αναμένεται το φθινόπωρο, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Άρα είναι πρόωρο να το συζητάμε αν δεν έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών».

Ο κ. Ζαούτης, σημείωσε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει προτίμηση στις νεότερες ηλικίες ή αν παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο ιός βρίσκει τους απροστάτευτους, τους ανεμβολίαστους. «Με μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων τα 23 έτη, καταλαβαίνουμε πως τα μισά άτομα που έχουν κολλήσει, είναι κάτω από αυτή την ηλικία, δηλαδή, οι έφηβοι, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν», ενώ πρόσθεσε πως οι μικρότερες ηλικίες που νοσούν, έρχονται σε επαφή με άτομα ηλικίας 40-50 ετών, «επομένως για να λύσουμε αυτό το παζλ πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι».

Επεσήμανε επίσης, πως ναι μεν είναι μειωμένη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσο αφορά την μετάδοση του ιού, αλλά σημασία έχει πως πάνω από 90% προστατεύει από σοβαρή νόσηση, «οπότε το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο για να πολεμήσουμε την μετάλλαξη».

Σε σχέση με την τρίτη δόση, ο κ. Ζαούτης, εξήγησε πως δεν έχουν βγει επίσημες συστάσεις και μελέτες, ωστόσο  «γνωρίζουμε πως τα αντισώματα παραμένουν στο 8μηνο και η κυτταρική ανοσία από τα αντισώματα που δεν μετριέται, μπορεί να παραμένει περισσότερο. Στην διάρκεια του χρόνου θα δούμε ακριβώς την διάρκεια της ανοσίας από τις πρώτες δόσεις και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε και αν χρειάζεται η τρίτη δόση». Προέβλεψε τέλος, πως θα πάμε σε ένα σχήμα επανάληψης του εμβολιασμού κάθε ένα δυο χρόνια, όπως συμβαίνει με τους αναπνευστικούς ιούς, ενώ χρησιμοποίησε το παράδειγμα του εμβολίου της γρίπης σε σχέση με την προστασία που παρέχει από σοβαρή νόσηση. «Το εμβόλιο της γρίπης, λειτουργικά αποτελεσματικά κατά 40%-60% από το να κολλήσει κανείς, αλλά προστατεύει σημαντικά από σοβαρή νόσο και απώλεια ζωής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος