Θ. Ζαούτης στο Πρώτο: Δεν υπάρχει απόφαση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τους 6 μήνες (audio)

Το ζήτημα της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι υπό συζήτηση από τους επιστήμονες, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω, δεν ξέρω που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, κληθείς να σχολιάσει τα όσα δήλωσε στον σταθμό μας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ερωτηθείς για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού, είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και δεν έχει σταματήσει, λέγοντας ότι την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 έγιναν 32.000 εμβολιασμοί.

«Ως ΕΟΔΥ ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα να στέλνουμε κινητές μονάδες να πηγαίνουν από χωριό σε χωριό στη βόρεια Ελλάδα, για ηλικιωμένους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση. Θα το πάμε βήμα-βήμα, 1% με 1%. Δεν είμαστε πολύ μακριά από το τείχος ανοσίας, γιατί έχουμε στους ενήλικες ένα σημαντικό αριθμό εμβολιασμένων, αν και δεν είναι εκεί που το θέλουμε βέβαια. Αν μπορέσουμε να προσθέσουμε στους εμβολιασμένους και στα άτομα που έχουν νοσήσει 1% εκεί, 1% εδώ, θα φτάσουμε στο στόχο», ανέφερε ο κ. Ζαούτης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, γιατί κάθε μέρα χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη εξίσωση το να πεισθούν οι αρνητές να εμβολιαστούν, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια «να πειστούν κάποιοι από αυτούς που είναι πάρα πολύ αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό, ότι αυτή είναι η λύση για να επιστρέψουμε όλοι μας σε μια κανονικότητα και να μην κάνουμε αυτές τις καθημερινές συζητήσεις για τα κρούσματα, την πίεση στο σύστημα Υγείας και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών».

«Δεν είναι οι εμβολιασμένοι απέναντι στους ανεμβολίαστους, ούτε το αντίθετο, αλλά πρέπει να το δούμε συνολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι είναι πολύ αποτελεσματική και σημαντική η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς όλα τα στοιχεία από το εξωτερικό δείχνουν πως όσοι την έχουν κάνει έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και απώλειας ζωής, από αυτούς για τους οποίους έχουν περάσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που μας «τρομάζει» κάθε ημέρα, είπε ότι δεν είναι ίδια τα δεδομένα και δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με την ίδια περίοδο κατά την περσινή χρονιά, καθώς πλέον γίνονται πάρα πολλά τεστ και επομένως «πιάνουμε πάρα πολλούς που είναι θετικοί και χωρίς συμπτώματα». «Όταν μιλάμε για κρούσματα είναι καλό να συγκρίνουμε μήλα με μήλα και όχι μήλα με πορτοκάλια. Τα 6.000 πέρυσι δεν είναι το ίδιο με τα 6.000 κρούσματα φέτος.  Πέρυσι, τέτοια καιρό, δεν είχαμε τα εμβόλια. Στα κρούσματα που έχουμε τώρα, πολλοί είναι εμβολιασμένοι, και το περνάνε πολύ διαφορετικά», διευκρίνισε. Επιπλέον, απέδωσε τον αυξημένο αριθμό στο γεγονός ότι φέτος το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά – κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι – «τα οποία το περνάνε πολύ ήπια και ασυμπτωματικά, αλλά φέρνουν τον ιό στο σπίτι».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι εναντίον σοβαρής νόσου, νοσηλείας, ΜΕΘ και θάνατο. «Το εμβόλιο μειώνει την πιθανότητα να κολλήσουμε τον κορονοϊό, αλλά δεν την εξαφανίζει. Το ανοσοποιητικό για να αντιδράσει πρέπει να δει τον ιό. Δεν φτιάχνει κάποιο φράγμα που λέει ότι δεν θα μπει ο ιός. Όσοι εμβολιασμένοι κολλάνε το περνάνε ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια. Όλα είναι θέμα πιθανοτήτων, δεν υπάρχει “μαύρο – άσπρο”. Μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσουμε, και πολύ να νοσήσουμε βαριά , να μπούμε σε ΜΕΘ και να χάσουμε τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν στη χώρα μας και τα δυο εμβόλια mRNA τεχνολογίας, δηλαδή Pfizer και Moderna, ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται ως επί το πλείστον εμβόλια της Pfizer, λέγοντας πως τα δυο αυτά σκευάσματα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος