Θ. Βασιλακόπουλος στο Πρώτο: Σοβαρή υποχρεωτικότητα για τα εμβόλια, όπως με το κράνος και τις ζώνες – Δεν είναι σοβαρή πίεση τα 100 ευρώ (audio)

Την πεποίθηση ότι πρέπει να επιβληθεί μια «σοβαρή υποχρεωτικότητα», ώστε να εμβολιαστούν άμεσα οι ανεμβολίαστοι, από τους οποίους θα πιεστεί το σύστημα όταν κολλήσουν κορονοϊό εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος από ένα σημείο και μετά προκειμένου να πείσεις τον κόσμο να εμβολιαστεί είναι η «σοβαρή υποχρεωτικότητα». «Υπάρχει υποχρεωτικότητα και υποχρεωτικότητα. Αυτή που έχει επιβληθεί στους άνω των 60 δεν είναι σοβαρή, με 100 ευρώ πρόστιμο. Δεν υπάρχει σοβαρή πίεση από αυτό το μέτρο», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κράνη στις μοτοσικλέτες, όπου η Πολιτεία επέβαλε την υποχρεωτική χρήση παρά το γεγονός ότι ο αναβάτης μας μηχανής που δεν φοράει κράνος θα σπάσει το δικό του κεφάλι και όχι κάποιου άλλου συνανθρώπου του, ενώ το μόνο που μπορεί να κάνει στους άλλους είναι ότι θα τους στερήσει μια κλίνη ΜΕΘ που θα την καταλάβει ο ίδιος. Παρά ταύτα το κράτος βάζει πρόστιμα και αφαιρεί άδειες κυκλοφορίες. «Με το που ξεκίνησε η αστυνομία να κάνει ελέγχους, βλέπω ότι το πολύ μεγάλο ποσοστό φορά. Η υποχρεωτικότητα λειτούργησε γιατί επιτηρήθηκε, έγινε έλεγχος και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Αντίθετα, όταν πάμε με χαλαρό τρόπο, δεν έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε, εκτιμώντας ότι «οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη δίνουν την αίσθηση ότι θέλουν να εξασφαλίσουν στους αρνητές συμπολίτες μας, το δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο».

«Δεν κατανοώ για ποιο λόγο δεν είναι δικαίωμα μου να μη φορέσω κράνος ή να μη φορέσω ζώνη; Ποιόν βλάπτω; Πολύ σωστά το κράτος με υποχρεώνει για να με προστατεύσει ακόμη και αν δεν καταλαβαίνω το καλό μου. Όμως, αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του να πεθάνω από κορονοϊό αλλά να κολλήσω και άλλους και να κινδυνεύσουν να πεθάνουν και αυτοί, από ποια αρχή πηγάζει;», διερωτήθηκε, αποκαλύπτοντας ότι έχει συζητήσει με πάρα πολλούς αρνητές και κάποιους κατάφερε να τους πείσει, αλλά κάποιοι άλλοι παραμένουν ανένδοτοι.

«Το εμβόλιο είναι το βασικό αμυντικό όπλο που έχουμε, δεν νομίζω ότι είναι έλλειψη επικοινωνίας. Η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός Τύπος δεν έχουν δώσει ποτέ μεγαλύτερο βήμα στην επιστήμη. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Έχω την αίσθηση πως ότι και αν κάναμε, σε ένα ποσοστό ανθρώπων, δεν θα μπορούσαμε να τους πείσουμε», επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι ανεμβολίαστοι, δυστυχώς έχουμε μόνο 10.000 νέες δόσεις κάθε μέρα, σε ανθρώπους που κάνουν την πρώτη δόση. Είναι πολύ μικρό νούμερο, δηλαδή σε έναν μήνα μόνο 300.000 από τα 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστων Ελλήνων και αυτό είναι πρόβλημα. Κι αν εξαιρέσουμε από τα 3 εκατομμύρια, περίπου 500 χιλιάδες παιδιά  κάτω των 5 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας που μπορούν να εμβολιαστούν και δεν το κάνουν. Και ταυτόχρονα έχουμε γύρω στις 350.000 άνω των 60 ετών – αυτοί που κυρίως πεθαίνουν- που δεν εμβολιάζονται και κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτό», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η Όμικρον έχει πολύ μικρότερες επιπτώσεις στους πνεύμονες σε σχέση με την Δέλτα και άλλες παραλλαγές. «Το στέλεχος Όμικρον αγαπάει πολύ περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη τα οποία κατέβαιναν πολύ πιο γρήγορα στο κατώτερο αναπνευστικό και έκαναν βαριές πνευμονίες. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε σε σημαντικό βαθμό λιγότερες νοσηλείες , γιατί εξαιτίας της πνευμονίας συνήθως νοσηλεύεσαι, όχι επειδή έχεις ένα γδάρσιμο στο λαιμό, ένα συνάχι κι έναν βήχα. Ωστόσο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό αγαπάει και το κατώτερο αναπνευστικό και κάνει πνευμονίες, οπότε όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», συνέστησε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος χαλάρωσης, επειδή δεν καταγράφονται πολλές νοσηλείες και βαριά περιστατικά με την Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, σημείωσε ότι ήδη βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών που πηγαίνουν στα νοσοκομεία, θα το δούμε όμως μεσοσταθμικά αυτή την εβδομάδα τι θα συμβεί. «Γενικώς, εκεί που προηγήθηκε χρονικά η επέλαση της Όμικρον σε σχέση με την Ελλάδα, δεν είδαμε τρομερή πίεση στα συστήματα Υγείας- είδαν αύξηση αλλά όχι πολύ μεγάλη. Είναι δεδομένο ότι το Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν κολλήσουν πάρα πολλοί έστω και μικρότερο ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν να πάνε στο νοσοκομείο, ότι δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία μας», διευκρίνισε.

Επανέλαβε ότι «και πάλι το μεγάλο πρόβλημα στην Όμικρον είναι οι ανεμβολίαστοι, να το ξεκαθαρίσουμε. Ο εμβολιασμένος, αυτός που είναι με δυο δόσεις αλλά κυρίως αυτός με τρεις δόσεις,  ακόμα και να κολλήσει, η πιθανότητα να πάει στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη».

Η εξήγηση για τους αρνητές

Αναφορικά με τις αιτίες και τους λόγους για το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι ευθύνες έχει δυστυχώς η θρησκεία– με κάποιους κακούς εκπροσώπους της- «γιατί η μεγάλη πλειονότητα του κλήρου είναι ευθυγραμμισμένη με την επιστήμη στην αντιμετώπιση της πανδημίας». «Υπάρχει όμως ένα κομμάτι μειοψηφικό που κάνει ζημιά, το οποίο δυστυχώς παρασύρει ανθρώπους. Οι άνω των 60 είναι συχνά κοντά στην εκκλησία, άρα μέρος αυτών είναι και κοντά στο παράλογο κομμάτι της εκκλησίας, που θεωρεί ότι εάν κάνεις το εμβόλιο “βάζεις τον διάολο μέσα σου” και άλλες τέτοιες αηδίες. Προσφάτως εκοιμήθη ο αντιεμβολιαστής Μητροπολίτης  Αιτωλίας. Δεν έχασε τη ζωή του μόνο αυτός και η αδερφή του, παρέσυρε στον θάνατο και άλλους συνανθρώπους και αυτό δεν είναι το νόημα του Χριστιανισμού. Ο Χριστιανισμός είναι το ακριβώς αντίθετο», ανέφερε.

Μίλησε, επίσης, για το διαχρονικό φαινόμενο που παρατηρείται στη χώρα μας, όπου οι πολίτες έχουν μια σχέση αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης με το Κράτος. «Για αυτό το κράτος συνήθως μας ζητάει καμιά 50αριά πιστοποιητικά για να κάνουμε μια δουλειά, γιατί δεν μας εμπιστεύεται και μας ζητάει να αποδείξουμε ότι είμαστε αυτοί που είμαστε. Και από την άλλη εμείς δεν εμπιστευόμαστε το κράτος και φοροδιαφεύγουμε επειδή πιστεύουμε ότι και να δώσουμε τα λεφτά δεν θα πάνε εκεί που πρέπει. Αυτή η δυσπιστία, η αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης συνεισφέρει στο πρόβλημα», σημείωσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλοί είναι κατά των εμβολίων πιστεύοντας ότι το κράτος μας βάζει να εμβολιαστούμε «για να τα κονομήσουν οι γιατροί και οι εταιρείες». «Ο καθένας φτιάχνει διάφορες ανόητες θεωρίες», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος