Θ. Βασιλακόπουλος στο Πρώτο: Ήταν λάθος της επιτροπής να μην ανοίξει την 4η δόση για τους άνω των 50 ετών (audio)

«Δεκαπέντε ημέρες πριν ήμασταν σταθερά σε κάτω από 100 εισαγωγές την ημέρα, 80-85 εισαγωγές ασθενών, τώρα είμαστε στις 140-150 περίπου. Κάθε φορά που αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό οδηγεί μία εβδομάδα μετά σε αύξηση των εισαγωγών» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας.

Είναι δεδομένο ότι έχουμε μπει σε φάση αυξητικής πορείας της νόσου επισήμανε, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που δίνει ο ΕΟΔΥ αλλά και τον δείκτη Rt που είναι στο 1,3 και σημαίνει ότι η πανδημία βρίσκεται σε σαφή αύξηση.

Το ερώτημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, αν αυτή η αύξηση- που ήταν αναμενομένη μετά την άρση των μέτρων- είναι διαχειρίσιμη και αν οδηγεί σε αύξηση νοσηλειών και σε πιο βαριές εκβάσεις, δηλαδή νοσηλείες σε ΜΕΘ και θανάτους. Από την στιγμή που αυξάνονται οι απλές νοσηλείες μέχρι να φτάσουν σε νοσηλείες σε ΜΕΘ και μετά να οδηγήσουν σε θάνατο υπάρχει μια χρονική υστέρηση 2 εβδομάδων περίπου, συμπλήρωσε, «άρα ό,τι βλέπουμε τώρα σε εισαγωγές θα αντικατοπτριστεί σε θανάτους περίπου σε 2 εβδομάδες». Το πρόβλημα, υποστήριξε ο κ. Βασιλακόπουλος είναι ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πολλοί συνάνθρωποί μας έκαναν την τρίτη δόση. «Κάποιοι νόσησαν, δηλαδή έχουν 3 δόσεις και μια νόσηση και είναι σχεδόν πλήρως καλυμμένοι, ακόμη και αν κολλήσουν θα το περάσουν σαν ένα απλό κρυολόγημα 2-3 ημερών. Υπάρχουν όμως και άλλοι άνθρωποι που για τους δικούς τους λόγους δεν έκαναν την τρίτη δόση και το χειρότερο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι πάνω από τα 60 οι οποίοι είτε είναι τελείως ανεμβολίαστοι, είτε έχουν νοσήσει μια φορά αλλά αυτό δεν αρκεί, άλλοι που είναι πάνω από 60 ετών και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά δεν έκαναν την τέταρτη δόση, εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, εκεί θα έχουμε τους θανάτους» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Ωστόσο, προσέθεσε, έχουμε περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όπως τα αντιικά φάρμακα για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο δεν είναι σε απεριόριστη διαθεσιμότητα και είναι και πολύ ακριβή θεραπεία.

«Ήταν λάθος της επιτροπής που δεν άνοιξε την 4η δόση για τους 50άρηδες από πριν. Στην Αμερική είχε εγκριθεί η 4η δόση για όλους άνω των 50 ετών. Κατά έναν παράξενο τρόπο οι έλληνες συνάδελφοι μέλη της επιτροπής, αποφάσισαν ότι το όριο πρέπει να είναι πάνω από τα 60 το οποίο με κάνει να αναρωτιέμαι αν είχαν διαφορετικά δεδομένα από τους αμερικανούς συναδέλφους ή αν θεωρούσαν ότι τα γονίδια των Ελλήνων 50άρηδων σαν και εμένα είναι πιο ισχυρά και άρα δεν χρειάζονται παραπάνω προστασία. Η λύση αυτή την στιγμή προφανώς, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι μια αναμνηστική δόση η οποία εκτοξεύει την προστασία σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό θα έπρεπε να συνδυάζεται και με μια καμπάνια προώθησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος