Θ. Βασιλακόπουλος στο Πρώτο: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με την 2η δόση του AstraZeneca (audio)

Όποιος έκανε την πρώτη δόση και δεν έπαθε τίποτα, δεν έχει κανέναν κίνδυνο με την δεύτερη και θα πρέπει μάλιστα να ολοκληρώσει το σχήμα με το Astrazeneca «γιατί αυτό είναι το επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι παράγει την ανοσολογική προστασία που χρειαζόμαστε», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σημειώνει επιπλέον πως τα συνδυαστικά σχήματα δεν έχουν ακόμα μελετηθεί διεξοδικά, υπάρχουν μόνο προκαταρκτικά αποτελέσματα και δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα πάρουμε.

Για το Astrazeneca δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες περιπτώσεις για επιπλοκές που έγιναν στην δεύτερη δόση, που πολύ πιθανόν να πρόκειται για θρομβώσεις που είχαν προκληθεί με την πρώτη δόση, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί καθώς πολύ συχνά είναι ασυμπτωματικές. «Άρα δεν υπάρχει έως κανένας κίνδυνος. Δεν αλλάζουμε εμβόλιο, αν έχουμε κάνει την πρώτη δόση», σημειώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί το Astrazeneca έχει παρεξηγηθεί στην συνείδηση των πολιτών, υποστηρίζοντας πως στην προσπάθειά τους οι επιστήμονες να είναι όσο πιο σωστοί γίνεται, δεν ασχολούνται με το επικοινωνιακό κομμάτι της απόφασης.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως ο EMA, σε χθεσινή του ανακοίνωση, τονίζει ότι είναι σαφώς αναφανδόν υπέρ της χρήσης του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες. «Δεν υπήρξε αλλαγή στην στάση του EMA, η επίσημη οδηγία παραμένει ίδια. Το Astrazeneca είναι ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο, έχει λύσει το πρόβλημα στην Βρετανία. Η μικρή επιδημία που βλέπουμε να φουντώνει σε κάποιες περιοχές στην Βρετανία, οφείλεται στον τρόπο που επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο, κάνοντας μόνο την πρώτη δόση, για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το ινδικό στέλεχος που είναι πιο μεταδοτικό από το βρετανικό, δημιουργεί πρόβλημα, γιατί μόνο το 33% καλύπτεται με την πρώτη δόση. Το ποσοστό κάλυψης και με την δεύτερη δόση είναι πάνω από 90%».

Όσο αφορά στις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με τις συμφωνίες για τα εμβόλια, εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος πως αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το εμπορικό κομμάτι και το κομμάτι της διαχείρισης, όχι με το αμιγώς επιστημονικό. Σημειώνει μάλιστα πως η χώρα που δημιούργησε όλο τον θόρυβο με το εμβόλιο της Astrazeneca είναι η Γερμανία, η οποία αυτή την στιγμή το χορηγεί σε όλους. «Δεν είναι πλήρης η εικόνα που δίνεται, όταν για παράδειγμα, στην Βρετανία έγινε η σύσταση να μην γίνεται το εμβόλιο στους κάτω από 40, δεν επικοινωνήθηκε εξίσου, πως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, αφενός να μην έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, διαβήτη, που σημαίνει πως μπορεί να νοσήσουν βαριά εάν μολυνθούν με τον ιό και εάν το να μην κάνουν το Astrazeneca δεν θα τους καθυστερήσει από το να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο», καταλήγει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος