Θ.Τέγος-Καθ. Νευρολογίας ΑΠΘ: Το εγκεφαλικό θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή της νόσου Αλτσχάιμερ

Ο γενικός όρος άνοια περιγράφει την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών σε βαθμό που να επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ικανότητα για ανεξάρτητη διαβίωση. Η αγγειακή άνοια οφείλεται σε βλάβες που προκύπτουν στον εγκέφαλο, εξαιτίας μεταβολών στην παροχή αίματος και οξυγόνου διαμέσου των αγγείων που τον αρδεύουν.

Το ιστορικό εγκεφαλικού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ποσοστό περίπου 70% και το πρόσφατο εγκεφαλικό αυξάνει τον κίνδυνο κατά 120%. Οι αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα διάχυτης αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, όπως της νόσου των μικρών αγγείων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας στην Α’ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ, Θωμά Τέγο, η αγγειακή και η εκφυλιστική άνοια μπορεί να προκληθούν από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το εγκεφαλικό είναι μία καταστροφή αγγείων και χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, το ισχαιμικό, το οποίο αφήνει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και το αιμορραγικό που συνήθως έχει καλύτερη πρόγνωση, εφόσον απορροφηθεί το αιμάτωμα.

Όπως τόνισε ο κ. Τέγος, αίτιες για το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι συνήθως οι βλάβες αγγείων του εγκεφάλου, όπως η αρτηριοσκλήρυνση σε μεγάλες ηλικίες, καθώς και οι αγγειίτιδες, δηλαδή φλεγμονές στο πλαίσιο των νόσων του κολλαγόνου και οι θρομβοφιλίες ( αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο) που αφορούν πιο νεαρές ηλικίες ή οι εμβολές όταν υπάρχει μεγάλος θρόμβος στην καρωτίδα ή στην καρδιά. Σε ύστερο χρόνο, επισήμανε ο καθηγητής, ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει την λεγόμενη αγγειακή άνοια, εφόσον βλαφτούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή της νόσου Αλτσχάιμερ με την έναρξη εναπόθεσης του βήτα αμυλοειδούς και της Τ πρωτεΐνης στο εγκεφαλικό παρέγχυμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος