Θ. Ψαλτοπούλου στο Πρώτο: Περιμένουμε συρροές κρουσμάτων σε σχολεία περιοχών με χαμηλό εμβολιασμό (audio)

Οι δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν είχαν κάποια τρομερή επιβάρυνση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. «Βεβαίως περιμένουμε συρροές κρουσμάτων στα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων. Το είδαμε και στην Αμερική, όταν μια κοινότητα έχει μεγαλύτερη προστασία με τον εμβολιασμό της προστατεύονται τελικά και τα σχολεία», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη,  η Kαθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Κάθε συμπεριφορά των ενηλίκων έχει επίδραση στα παιδιά υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου, παρότι βλέπουμε τα ίδια να έχουν προσαρμοστεί και να κρατάνε την μάσκα τους.  «Έγκειται σε εμάς τους γονείς να κάνουμε με ευλαβική σταθερότητα τα σελφ τεστ, πριν πάμε τα παιδιά σχολείο ή αν τύχει το σαββατοκύριακο να πάμε κάπου, να είμαστε προσεκτικοί ή αν δούμε κάποιο παιδί από την παρέα ή γονιός να έχει κάποιο σύμπτωμα, καλό είναι να κάνουμε ένα σελφ τεστ παραπάνω ή να κρατήσουμε το παιδί μας στο σπίτι».

 

Την αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων αρκετών περιοχών, που έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα όπως δημοσιεύτηκαν εχθές, σχολίασε επίσης η κ. Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας ότι περιμένουμε μια αισθητή αύξηση των κρουσμάτων στις επόμενες ημέρες.

Έχοντας μπει στο φθινόπωρο, λίγο πριν την διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων, η κ. Ψαλτοπούλου, σημείωσε πως πέρσι σχεδόν εξαφανίστηκε η γρίπη λόγω του συντριπτικού ποσοστού των πολιτών που εμβολιάστηκαν για την γρίπη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 100-150 θανάτους ετησίως, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό. Έτσι και φέτος, ο εμβολιασμός για την γρίπη συνιστάται αρχικά στα άτομα άνω των 60 ετών, σε άτομα με προβλήματα υγείας, ή που είναι σε ανοσοκαταστολή, αλλά βέβαια, όπως είπε η κ. Ψαλτοπούλου «μπορούμε να συστήσουμε σε οποιονδήποτε να το κάνει, μαζί με την πρώτη είτε την δεύτερη ή την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος