Θ. Ψαλτοπούλου στο Πρώτο : Είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ψυχικά (audio)

Εν αναμονή των αποφάσεων για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από την προσεχή Δευτέρα στη χώρα μας, με αποφάσεις από φυσική παρουσία μέχρι τηλεκπαίδευση να λαμβάνονται ήδη σε Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ όπου προηγούνται χρονικά και ποσοτικά σε διασπορά της πανδημίας. κυρίως λόγω του υπερμεταδοτικού στελέχους ΄Ομικρον.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Έχουμε και λέμε” και τον Γιώργο Πίκουλα μίλησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Στις άλλες χώρες, ανέφερε, που βρίσκονται και πιο μπροστά σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον, βλέπουμε ότι δεν έχουν αλλάξει την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία.
Η Ολλανδία, στην οποία ισχύει lockdown είναι ένα ερωτηματικό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες διίστανται οι απόψεις και υπάρχουν περιοχές που γίνεται διαδικτυακά το μάθημα και άλλες, όπως στη Νέα Υόρκη, που θα παραμείνουν ανοιχτά. Γεγονός είναι ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση γιατί ο κορονοϊός τρέχει πιο γρήγορα απ ό,τι εμείς και γιατί το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επηρεάζει και τα παιδιά, νοσούν πιο συχνά, ωστόσο όχι τόσο βαριά, αλλά μπορεί να χρειαστούν και το νοσοκομείο.
Τα παιδιά βλέπουμε τι μεγάλη προσπάθεια καταβάλουν για να τηρήσουν τα μέτρα, πολλές φορές είναι πιο υπεύθυνα από τους μεγάλους.
Ηδη εξαντλήθηκε η πρώτη παρτίδα εμβολίων για τα παιδιά.

 

Σε οποιαδήποτε χώρα που έχουν μεγάλα ποσοστά μετάδοσης της Ομικρον και η μία περίπτωση να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και η άλλη να μην ανοίξουν είναι δύσκολη. Υπάρχουν περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξαφνικά αρρώστησαν 70 παιδιά ή αρρώστησαν τόσοι καθηγητές που ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν τα τμήματα.
Αυτό που προσπαθούν οι επιστήμονες για να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία, είναι να μείνουν ανοιχτά γιατί είναι σημαντικό εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ψυχικά και η προηγούμενη εμπειρία στη χώρα μας με τη Δέλτα είναι ότι δεν υπήρξε μετάδοση μέσα στα σχολεία, αλλά κρούσματα μέσα στο σπίτι.
Πιθανολογούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία κρατηθούν σταθερά είναι σωστό να μείνουν ανοιχτά, αν όμως πάμε σε όλο και αυξανόμενα κρούσματα ή αυξηθεί η νόσηση των παιδιών και πιεστούν πολύ τα νοσοκομεία, θα μιλάμε για μια άλλη πραγματικότητα. Μακάρι η επιστήμη να είχε όλες τις απαντήσεις. Είναι μια δύσκολη εξίσωση να σκεφτείς όλες τις παραμέτρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος