Θ. Πλεύρης: Θέλουμε να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον covid19

«Όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια διαδικασία με δυναμικά χαρακτηριστικά, με βάση την πορεία της πανδημίας και σημείωσε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 της Pfizer, ο υπουργός σημείωσε ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που τα παραλαμβάνουμε και προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή είναι τα χάπια της Merck, ξεκινάνε τα χάπια της Pfizer. Παράλληλα θα υπάρχει διαδικασία και για τα δύο χάπια. Υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα αλλά η διαδικασία είναι η ίδια. Θα διασφαλίσουμε αντιικά φάρμακα για όλο τον πληθυσμό αλλά η πρόληψη και το βασικό στοιχείο που μας προστατεύει είναι ο εμβολιασμός και αυτή τη στιγμή, παρά τα υψηλά κρούσματα τα οποία βλέπετε, το γεγονός ότι η εμβολιστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού έχει φτάσει το 84-85%, ακριβώς μας προστατεύει από τις νοσηλείες και τις βαριές νοσηλείες».

Ερωτηθείς, εξάλλου, ο υπουργός για το πότε θα επιστρέψουν τα νοσοκομεία στην πρότερη κατάσταση, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή και στο κομμάτι των διασωληνωμένων είμαστε σε νούμερα πολύ ελεγχόμενα από το ΕΣΥ, αλλά και στις απλές κλίνες πλέον έχουμε αρκετά κενά και έχουμε τη δυνατότητα και ήδη ξεκινάει η αποκλιμάκωση». Ανέφερε δε, ότι «σ’ όλο αυτό το πλαίσιο θέλουμε να στηρίξουμε το ΕΣΥ με τις προσλήψεις που θα γίνουν -θα βγει προκήρυξη τις επόμενες ημέρες των 4,000 νοσηλευτών- διότι ακριβώς θέλουμε πολύ γρήγορα και με διαδικασίες και συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, να μειωθούν οι λίστες των χειρουργείων, να έρθουν τα νοσοκομεία στην προτέρα κατάσταση και να είμαστε έτοιμοι, γιατί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC μας προειδοποιούν ότι από τον Σεπτέμβριο ενδεχομένως να υπάρξει κλιμάκωση. Άρα αυτόν τον χρόνο τον θέλουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι 31/12 θα παραμείνουν σε αναστολή και όσο υπάρχει πανδημία δεν θα επιστρέψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πηγή ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος