Θ. Κοντογεώργης στο Πρώτο: Πολύ γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις φωτιές- Σύντομα θα λειτουργήσουν οι πλατφόρμες (audio)

«Πολύ γρήγορα, όπως έγινε και πέρσι και στις μεγάλες φωτιές της Αττικής και της Εύβοιας» θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Υπάρχει το σχετικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε εχθές από τον Υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, για τις αποζημιώσεις για τις κατοικίες και για την οικοσκευή, τις άμεσες αποζημιώσεις και βέβαια για την αναστολή κάποιων υποχρεώσεων. Επομένως τις επόμενες ημέρες θα τεθούν και τα χρονοδιαγράμματα, θα λειτουργήσουν οι πλατφόρμες και θα προχωρήσουμε. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς αυτά, όμως η αποζημίωση θα είναι άμεση σε όσους έχουν πληγεί» προσέθεσε ο κ. Κοντογεώργης σημειώνοντας πως ήδη τα συνεργεία του Υπ. Υποδομών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των κτηρίων και των επιχειρήσεων που μπορεί να έχουν πληγεί.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής που είναι 80% από το κράτος, 20% με κρατικές εγγυήσεις και δεν αποκαθίστανται μόνο για ολοσχερείς καταστροφές, αλλά υπάρχουν και αποζημιώσεις για τις περιπτώσεις που μπορούν να επισκευαστούν. Όλα αυτά θα διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες, θα γίνει διασταύρωση με τα αντίστοιχα ΑΦΜ των πολιτών οι οποίοι υπέστησαν και τις μεγαλύτερες ζημιές και θα προχωρήσει η διαδικασία γρήγορα» συμπλήρωσε ο κ. Κοντογεώργης.

«Κάθε μεγάλη φωτιά αφήνει πληγές και το βασικό είναι αυτές οι πληγές να μπορούν να επουλωθούν, να μην είναι δυσαναπλήρωτες και αναφέρομαι πρώτα στην ανθρώπινη ζωή» υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης. Σε κάθε φωτιά που περνάει μέσα από τον αστικό ιστό, όπως έγινε στα ανατολικά προάστια κάτω από την Πεντέλη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και ] αφορά και τις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, συνέχισε ο κ Κοντογεώργης, τονίζοντας πως η πολιτεία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει όσες ζημιές έχουν γίνει και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. «Αυτό που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός και προέκυψε από την ίδια την φωτιά και την διαχείρισή της ήταν ότι υπήρξε μια καλή αντιμετώπιση και ένας καλός συντονισμός. Ήταν μια φωτιά εξαιρετικά δύσκολη σε συνθήκες πρωτόγνωρες» ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε, ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Υπήρχε μια συντονισμένη προσπάθεια από όλα τα σώματα ασφαλείας, την Πυροσβεστική, την ελληνική αστυνομία, από όλους τους φορείς του κράτους, το Υπουργείο Υγείας, υπήρχε μια διαδικασία εκκένωσης η οποία ήταν επιτυχής και γιατί μιλάμε για έναν μεγάλο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές και υπάρχει και μια συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό που προσπαθήσαμε στους προηγούμενους μήνες χτίζοντας και στην εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος είναι να υπάρξει μια καλύτερη προετοιμασία σε επίπεδο συντονισμού ενεργειών και εργαλείων στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και να υπάρχει μια κουλτούρα ότι το κράτος είναι ενιαίο σε αυτές τις περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή η απόπειρα έγινε και σε μια μεγάλη και εξαιρετικά δύσκολη φωτιά, όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αρκετά χειρότερα. Υπήρξε και μια άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων, θυμίζω ότι φέτος είχαμε επιλέξει ένα μοντέλο με τους τράκτορες, μικρά αεροσκάφη που έχουμε νοικιάσει από το εξωτερικό, έχουμε 85 περίπου εναέρια μέσα οι οποίοι περιπολούν γεμάτοι σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Προφανώς δεν υπάρχει αυτό που μας καταλογίζει η αντιπολίτευση, επινίκια ή κάποια θριαμβολογία» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, η κουλτούρα που υπήρχε φέτος και όλη η προετοιμασία που έγινε αφορούσε στην ενιαία αντιμετώπιση. «Ακόμα και στο σκέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρξε μια στενή συνεργασία και δόθηκε και το θεσμικό, το ρυθμιστικό περιβάλλον και τα εργαλεία στους δημάρχους φέτος προκειμένου να προχωρήσουν και στους καθαρισμούς των οικοπέδων. Τον Μάρτιο φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, δόθηκαν τα χρήματα για την αντιπυρική περίοδο και υπήρξαν και κάποιες άλλες ενισχύσεις στο μεσοδιάστημα όπου κρίθηκε απαραίτητο. Υπάρχει μια διαδικασία απολογισμού και καταγραφής να ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα πράγματι διατίθενται για αυτό τον σκοπό, αναφέρονται οι δήμοι και στέλνουν τα στοιχεία και το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει τον σχετικό έλεγχο. Φέτος κατεβλήθη μια μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζεται γιατί είμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία αλλά στο κομμάτι της πρόληψης προχωρήσαμε και σε προσλήψεις και των ΕΜΟΔΕ, αυτή την στιγμή από 12.500 πυροσβέστες τώρα είναι 15.000, ανέφερα και πριν τα εναέρια μέσα, υπάρχουν κοινές περιπολίες και του στρατού και της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.

Παράλληλα ο κ. Κοντογεώργης συμπλήρωσε ότι έγιναν σημαντικές δαπάνες για καθαρισμούς και από τις Περιφέρειες και από τους Δήμους αλλά και από το κεντρικό κράτος, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει αυτή την στιγμή ένα θεσμικό περίβλημα που αποκτά και επιχειρησιακές δυνατότητες ενιαίας κρατικής αντιμετώπισης σε όλο το πλαίσιο παρέμβασης της πολιτικής προστασίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος