Θ. Κοντογεώργης στο Πρώτο: Να μην ανοίγει η όρεξη κανενός-Χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη στις ενεργειακές ανατιμήσεις (audio)

«Αυτή την τραγική ημέρα για την Ουκρανία και βέβαια την «μαύρη ημέρα» για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα στο σύνολό της, προφανώς ό,τι χρειάζεται να γίνει με την ομογένεια θα γίνει. Οι ελληνικές αρχές στην Ουκρανία, δηλαδή η πρεσβεία στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους έλληνες πολίτες και τους κατόχους των ειδικών δελτίων ταυτότητας ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

«Είναι μια δύσκολη συνθήκη» προσέθεσε ο κ. Κοντογεώργης, επισημαίνοντας ότι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. «Σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται, η κυβέρνηση φροντίζει να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, φαίνεται ότι η ροή φυσικού αερίου προς την χώρα μας δεν κινδυνεύει, ενώ έχει ληφθεί μια πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορες διόδους. Θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες του αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν και θα αξιοποιηθεί και η δυνατότητα σε αυτά τα εργοστάσια που λέγονται διπλού καυσίμου να παράγουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο. Οι αρμόδιες αρχές και το υπουργείο περιβάλλοντος έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μπει σε λειτουργία όποτε χρειαστεί ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον ανεφοδιασμό».

Ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές ανατροπές και πως μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. «Εμείς οφείλουμε και αυτό είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, βραχυπρόθεσμα να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά ευρύτερα η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ισχυροποιήσει την χώρα σε όλα τα μέτωπα» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα τόνισε πως «δεν θα πρέπει να ανοίγει η όρεξη κανενός αλλά για κάθε ενδεχόμενο η χώρα και η κυβέρνηση έχει κάνει ενέργειες και στον τομέα της αμυντικής πολιτικής και διπλωματίας, έχει δημιουργήσει ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών, διασφαλίζει την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και ενισχύει την εξοπλιστική επάρκεια», ενώ θύμισε ότι στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας περιέχεται ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Όσο αφορά στο ενεργειακό κόστος, ο κ. Κοντογεώργης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό, βραχυπρόθεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξουν έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις, όπως θα θέσει σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος