Θ. Κοντογεώργης στο Πρώτο: Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της (audio)

«Με την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 18 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση μπαίνει ουσιαστικά στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της και στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η κυβέρνηση ανεδείχθη την 9η Ιουλίου. Θεωρητικά συνταγματικά μπορεί να πάει και μέχρι τον Αύγουστο, αλλά σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι είναι ο χρόνος που ολοκληρώνεται η θητεία. Σε κάθε περίπτωση ξέρετε πολύ καλά ότι στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών είναι συγκεκριμένοι λόγοι που προβλέπονται και οι χρόνοι που προβλέπονται από το Σύνταγμα που μπορεί να επικαλεστεί μια κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Οι ρυθμοί της κυβέρνησης είναι ρυθμοί δουλειάς», είπε ο γενικός Γραμματέας για το χρόνο των εθνικών εκλογών.

Αναφερόμενος στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης είπε «Νομίζω ότι η νάρκη της απλής αναλογικής είναι γνωστή στους συμπολίτες μας. Αντιλαμβάνονται όλοι, ειδικά στα τριάμισι χρόνια που ζήσαμε αρκετές κρίσεις, αλλά και πράγματα τα οποία έπρεπε να προχωρήσουν, πόσες αδυναμίες δημιουργεί. Για αυτό και η κυβέρνηση έχει μια σταθερή άποψη και για αυτό άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Χρειάζονται μόνοκομματικές κυβερνήσεις που έχουν όμως μια ευρύτερη απεύθυνση στο λαό. Νομίζω ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν είχε μια μονοθεματική ατζέντα. Αγκάλιασε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις»

Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η προοπτική της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτή. «Θεωρώ ότι η κοινωνική πλειοψηφία που ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 στην πρωθυπουργία και τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση παραμένει ισχυρή. Οι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλων των αντιλήψεων αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση αυτό το οποίο έχει γίνει. Προφανώς στον δρόμο προς εκλογές, θα αξιολογηθεί, όπως σας είπα και αυτό είναι και για μένα εξαιρετικά σημαντικό, η προοπτική της επόμενης μέρας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να συνεχίσει το βίο της και το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβερνητικής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι αυτή η πρόταση θα αξιολογηθεί κατ’ αρχήν από τους πολίτες. «Το πλαίσιο των προγραμματικών προτάσεων κάθε κόμματος θα αξιολογηθεί από τους πολίτες και προφανώς αυτοί θα διαμορφώσουν και τους συσχετισμούς. Λέω όμως και πάλι κ. Σιαφάκα ότι η δική μας πρόθεση είναι να προχωρήσουμε σε αυτές τις εθνικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας, στη λογική ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάποια ευρύτερα και διευρυμένα χαρακτηριστικά, επομένως και για την επόμενη τετραετία είναι αυτή που μπορεί να τα εξασφαλίσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.

«Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να απαντήσει θεσμικά στο ζήτημα και να βελτιώσει το περιβάλλον και αυτό είναι προς όφελος όλων των κυβερνήσεων από εδώ και πέρα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια δικαστική διερεύνηση σε επίπεδο δικαιοσύνης. Εμείς αυτή η υπόθεση θέλουμε να λήξει γρήγορα. Το θέμα αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, αλλά αυτό που είναι δουλειά της κυβέρνησης ήταν η θεσμική παρέμβαση, που γίνεται και νομίζω οι βελτιώσεις που έρχονται στη Βουλή θα αγκαλιαστούν ακόμα και από ένα μέρος αντιπολίτευσης που θέλω να πιστεύω ότι θα σκεφτεί ότι είναι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος