Θ. Κοντογεώργης στο Πρώτο: Η τερατογένεση δεν αφορά στο να μείνει εκτός το πρώτο κόμμα αλλά τις συνθήκες συνεργασίας (audio)

Σε τι συνίσταται η «πολιτική τερατογένεση» στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ, κλήθηκε να απαντήσει ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Η τερατογένεση δεν αφορά στο να μείνει εκτός το πρώτο κόμμα. Αφορά τις συνθήκες συνεργασίας και πώς μπορεί να υπάρξει μια προγραμματική σύγκληση μεταξύ κομμάτων που αφενός μπορεί να έχουν δοκιμαστεί στην διακυβέρνηση, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφορά και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που ξέρουμε ποια είναι η ρητορική τους και η στάση τους απέναντι στα μείζονα ζητήματα και βέβαια το ΠΑΣΟΚ που θα έλεγα ότι η κοινωνική βάση του πόρρω απέχει από τις λογικές που μπορεί να εκφράζει το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Επομένως, με βάση και την εμπειρία που είχαμε το 2015-2019 –γιατί πολλοί εκ των ανθρώπων που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε άλλα κόμματα, το 2015 λειτούργησαν μαζί- ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Αντιλαμβάνονται νομίζω και οι πολίτες ότι σε μια εποχή που χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές και σοβαρές προσεγγίσεις στα θέματα, μια τέτοια συμμαχία, αν αυτό προέκυπτε από την κάλπη, θα ήταν μια πολύ δύσκολη περίσταση για την χώρα γιατί δεν νομίζουμε ότι και θα ήταν βιώσιμο αλλά και από την άλλη ότι θα έδινε λύση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.

Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά το ζήτημα του απορρήτου στην εξέταση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και νομικά και πολιτικά, ότι ναι μεν θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης, από την άλλη θα πρέπει να διατηρηθεί το απόρρητο στην λογική ότι η ΕΥΠ διέπεται από κάποιους κανόνες.

«Η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο και στο επίπεδο του πρωθυπουργού αλλά όχι μόνο, έχει δηλώσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί με όλες τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις να ενημερωθεί για τους λόγους και για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Όντως ήταν μια ατυχέστατη περίπτωση, όμως είναι μια αφορμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις -και η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον διάλογο- να δούμε πώς σε ένα δύσκολο περιβάλλον από την μία θα κρατήσουμε αυτές τις θεσμικές εγγυήσεις  και θα τις αυξήσουμε προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένου ενδιαφέροντος όπως είναι πολιτικά πρόσωπα και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την ευελιξία στην ΕΥΠ να κάνει την δουλειά της γιατί υπάρχουν εξωτερικές και άλλες απειλές στις οποίες η ΕΥΠ έχει έναν εξαιρετικά χρήσιμο ρόλο να  επιτελέσει το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της ενέργειας και ύστερα από τις σχετικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κοντογεώργης ερωτήθηκε ποιο είναι το ευρύτερο σχέδιο πέρα από την στήριξη με επιδοτήσεις. «Το βάρος μας δίνεται στην ενέργεια γιατί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και από την ενέργεια μετακυλίεται το κόστος και σε βασικά αγαθά. Στο διαρθρωτικό ζήτημα, στην αγορά της ενέργειας υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και ήρθε η κυβέρνηση από τον Μάρτιο να επεξεργάζεται προτάσεις και τις έθεσε σε εφαρμογή τον Ιούλιο και πλέον συζητώνται και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να μπει το πλαφόν και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν- αυτή είναι η πρότασή μας- αυτές οι έντονες διακυμάνσεις στην χρηματιστηριακή τιμή που τρελαίνουν τους προϋπολογισμούς, τα κράτη και τον οικογενειακό προγραμματισμό κάθε πολίτη. Επομένως, εκεί πέφτει το βάρος μας προκειμένου να δούμε πώς και σε επίπεδο ΕΕ- γιατί εσωτερικά έχουμε λειτουργήσει- θα υπάρχει ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ότι το επόμενο διάστημα δεν θα ζούμε αυτές τις διακυμάνσεις και θα αποσυνδεθεί με έναν τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα. Και στο κομμάτι της ενίσχυσης του εισοδήματος και με τα έκτακτα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις πιο ευάλωτες ομάδες μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και τα πιο δομικά από το 2023, μεταξύ άλλων με την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το νομικό πλαίσιο για το μισθολόγιο, νομίζω ότι σιγά σιγά θα σε έναν βαθμό θα ανακουφιστούν τα νοικοκυριά» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.

Παράλληλα, προσέθεσε, ότι υπάρχει και η εκτίμηση ότι θα υπάρχει μια αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό αλλά αυτό είναι, είπε, συνάρτηση και της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία και πολλών άλλων διεθνών συνθήκων. «Εμείς προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο αλλά επενδύουμε και στο θετικό σενάριο. Δεν σταματάμε την δουλειά μας για τις επενδύσεις και για την διάρθρωση του κοινωνικού κράτους, επομένως αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος