Θ. Κοντογεώργης στο Πρώτο: Η νέα παρέμβαση για την ενέργεια θα είναι αισθητή στους πολίτες και θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου (audio)

«Αυτή την στιγμή δίνουμε το βάρος μας σε μια διττή κατεύθυνση, η πρώτη είναι αφενός να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε να υπάρξουν χαμηλότερες τιμές» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Σχετικά με την παρέμβαση που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μήνα για το κόστος της ενέργειας, η κυβέρνηση βρίσκεται στην φάση οριστικοποίησης των λεπτομερειών, σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη. «Σίγουρα θα είναι μια παρέμβαση που θα γίνει αισθητή στους πολίτες, αυτό θα το διαπιστώσουν άμεσα. Αυτό που θέλαμε να εξασφαλίσουμε είναι η διατηρησιμότητα του μέτρου, να εξασφαλίσουμε δηλαδή τους μηχανισμούς και τους πόρους, που είναι πολύ σημαντικοί, γιατί δεν λειτουργούμε σε ένα ελεύθερο δημοσιονομικό περιβάλλον ούτε είναι ανεξάντλητοι, προκειμένου αυτή η παρέμβαση να είναι σε βάθος χρόνου. Κανείς αυτή την στιγμή στον πλανήτη δεν γνωρίζει, ούτε καν αυτοί που διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο πότε θα τερματιστεί αυτή η κρίση. Είναι πολύ βασικό να λαμβάνουμε μέτρα τα οποία να μπορούμε να διατηρήσουμε» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες πήραν μέτρα τα οποία έχει χρειαστεί να ανακαλέσουν, λόγω του ότι η κρίση έχει παραταθεί.

Ερωτηθείς, αν το μέτρο θα έχει αναδρομικότητα, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι αυτό θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες επαναλαμβάνοντας ότι η επικείμενη παρέμβαση θα είναι αισθητή, «ώστε να μπούμε σε έναν πιο ομαλό ρυθμό σε σχέση με τις τιμές ενέργειας προκειμένου να αποκατασταθεί μια ηρεμία στα νοικοκυριά και ένας οικονομικός προγραμματισμός ο οποίος θα είναι λογικός για να μπορούν να ανταποκριθούν».

Σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Κοντογεώργης απάντησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση πέφτει πολλές φορές θύμα του δικού της αντιφατικού αντιπολιτευτικού λόγου. «Δεν ταιριάζει στην συγκυρία και έχουμε υποφέρει ως χώρα από ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκισμούς. Μια παραγωγική αντιπολίτευση, που βοηθάει και την κυβέρνηση, θα ήθελα να καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις, γιατί είχε και την εμπειρία διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν οι κοινοτικές οδηγίες που είχαν να κάνουν με το χρηματιστήριο ενέργειας, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν τα κυμαινόμενα τιμολόγια σε σχέση με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Χρέος μιας κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει το άμεσο, το επείγον αλλά και να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και χρέος μιας αντιπολίτευσης είναι μην σπείρει τον λαϊκισμό στην χώρα που τόσο έχουμε υποφέρει και να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Κοντογεώργης.

Οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέσα από τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ και από το χρηματιστήριο των ρύπων από τον Σεπτέμβριο και μετά, σε έναν βαθμό απομείωσαν το πρόβλημα, αλλά δεν το εξαφάνισαν, συμπλήρωσε, ενώ ο νέος μηχανισμός που θα ανακοινωθεί στοχεύει «να αποκαταστήσει κάπως την τάξη». «Αυτό θα γίνει με συγκεκριμένους πόρους, θα είναι υψηλού κόστους η παρέμβαση, όμως είναι απαραίτητη γιατί βλέπουμε ότι η κρίση συνεχίζεται. Ταυτόχρονα κάνουμε και το τελείως απαραίτητο για την χώρα λόγω των νέων γεωπολιτικών συνθηκών, να εξασφαλίσει συνθήκες ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας για τους συμπολίτες μας αλλά, όπως είδατε και στην Αλεξανδρούπολη και για την βαλκανική και νοτιοανατολική Ευρώπη στο σύνολό της. Δεν είναι τυχαίο ότι με τις νέες παρεμβάσεις που γίνονται- και είμαστε πολύ πιο μπροστά από τις ευρωπαϊκές χώρες στις υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου-ότι μέχρι το τέλος του2023 θα μπορούμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε την εγχώρια ζήτηση, αλλά να ενισχύσουμε και πολλές από τις βαλκανικές χώρες στην διαδικασία και της δικής τους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο» υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης.

Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει και ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσέθεσε, εκτιμώντας μάλιστα ότι στο άμεσο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αποφάσεις που θα συντείνουν σε αυτή την κατεύθυνση. «Απομένει να δούμε το πλαίσιο. Δεν είναι ένα εύκολο θέμα και μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές δυναμικές σε επίπεδο ΕΕ γιατί είναι ένα θέμα το οποίο πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, ο κ. Κοντογεώργης, απάντησε πως σε αυτή την φάση η κυβέρνηση δίνει αρκετό βάρος στο ενεργειακό γιατί ένα περίπου 80% των ανατιμήσεων στην αγορά οφείλονται στον ενεργειακό παράγοντα. «Επομένως αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την στιγμή στη ρίζα του, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και στην συνέχεια θα δούμε ποια είναι η δυνατότητα σε σχέση με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για άλλες παρεμβάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος