Θ. Κοντογεώργης στο Πρώτο: Αρραγές εσωτερικό μέτωπο για οτιδήποτε προκύψει στο μέλλον (audio)

Ερωτηθείς από την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, εάν πρόκειται να ζητηθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, σημείωσε ότι «σήμερα θα παρουσιαστούν οι απόψεις στην βουλή και αυτά θα τα δούμε συν τω χρόνω. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε μια ψύχραιμη ρεαλιστική και εθνικά υπεύθυνη συζήτηση σήμερα και τις επόμενες ημέρες για το τι συμφέρει την χώρα και πώς πορευόμαστε στο νέο περιβάλλον και οτιδήποτε προκύψει στο μέλλον να βρει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο».

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε κάθε περίσταση και για οποιαδήποτε κρίση, θυμίζω και την κρίση στον Έβρο και την πανδημική κρίση και βέβαια και την ουκρανική κρίση, πολλές φορές έχει προκαλέσει συζητήσεις στην βουλή, έχει έρθει σε συνεννόηση με τους αρχηγούς και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να υπάρχει ένας υπεύθυνος διάλογος και βέβαια εποικοδομητικές προτάσεις» προσέθεσε.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την κρίση στην Ουκρανία,  γιατί η παράνομη ρωσική εισβολή, η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας έχει προκαλέσει έναν παγκόσμιο σεισμό με επιπτώσεις σε όλη την οικουμένη» υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης.

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα σε αυτή την νέα ιστορική συνθήκη που διαμορφώνεται και οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να πάρουν μια καθαρή θέση ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και τον κόσμο όπου οι συνθήκες απαιτούν και υπευθυνότητα για να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση αλλά και ομοψυχία. Αλλά θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεδιπλώσουν τις απόψεις τους και να τις παρουσιάσουν σε σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζουμε, από κει και πέρα η χώρα μας στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των συμμαχιών στις οποίες ενεργά συμμετέχει βαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιταχθεί σε αυτή την παράνομη εισβολή και να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην εισβολή και στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας. «Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε γιατί υπάρχουν και πολλές απειλές που απειλούν την χώρα μας. Είναι μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στο πλευρό της Ουκρανίας και η θέση αυτή δεν σημαίνει απλά να καταδικάζουμε μόνο στα λόγια αλλά να στηρίζουμε και να προχωράμε στις επιβεβλημένες κυρώσεις που θα πρέπει η Ρωσία για τις παράνομες ενέργειές της να υποστεί και να σταθούμε αρωγοί και σύμμαχοι ειδικά στον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται από την εισβολή».

Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, συμπλήρωσε ο κ. Κοντογεώργης, πρώτα για την ίδια την Ρωσία η οποία τις υφίσταται. «Από κει και πέρα οι ίδιες οι πολεμικές συνθήκες είναι αυτές που δημιουργούν σημαντικές επιπτώσεις στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ήδη, έχει καταθέσει ένα σχέδιο προτάσεων για την κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο θέμα της ενέργειας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και ηλεκτρικές διασυνδέσεις για την επάρκεια της Ε.Ε. αλλά και άλλες ενέργειες που θα αντισταθμίσουν και θα απορροφήσουν τις αυξήσεις που περιμένουμε. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση για όσο παρατείνεται αυτή η κρίση θα συνεχίσει ένα πακέτο επιδοτήσεων στο ενεργειακό κομμάτι και ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα αλλά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό κεντρικό επίπεδο ώστε να δούμε και τα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενισχύσεις στον τομέα αυτό» είπε τέλος ο κ. Κοντογεώργης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος