Για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο έκανε σήμερα πρεμιέρα, μίλησε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, ο Θέμις Κιουρτζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Ο κ. Κιουρτζής είπε αρχικά, “Περιμένουμε να έρθει το καύσιμο, να εκτελωνιστεί πρώτα. Αυτό έχει μια διαδικασία. Θα παραλάβουμε καύσιμο, θα τιμολογηθεί και πρώτα ο Θεός, εφόσον λειτουργήσουν και τα συστήματα εισροών – εκροών τα οποία δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε, δεδομένου ότι όλα αυτά ξεκινάνε 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διανομή. Πέρσι η τιμή ήταν στο 1,18. Φέτος θα είναι γύρω στο 1,15. Μια μέση τιμή λιγότερο για τις μεγάλες ποσότητες, λίγο περισσότερο για τις μικρότερες ποσότητες. Μια μέση τιμή κατά τη δική μας εκτίμηση (…) θα είναι το 1,15. Αυτή είναι η δική μας πρόταση“.
Και συμπλήρωσε “Οι διυλιστηριακές τιμές, αυτές που πουλάει το διυλιστήριο στην εταιρεία και στον μεταφορέα είναι αναρτημένες. Είναι λογικό ότι οι τιμές οι οποίες θα διαμορφωθούν στην επαρχία που είναι πιο απομακρυσμένα και το κόστος μεταφοράς είναι ακόμη μεγαλύτερο, εκεί θα έχουμε μεγαλύτερη, υψηλότερη τιμή. Η τιμή που είπαμε είναι περίπου για τις αστικές περιοχές“.
Παράλληλα, τόνισε “Για τις τιμές δεν μπορεί να προβλέψει κανένας τίποτα. Μπορώ να σας πω όμως, ότι στις προβλέψεις μας όταν υπάρχει η φοβία είναι λανθασμένη πρακτική. Το 2022 που είχαμε τις αυξήσεις των τιμών στην αρχή του 2022, όλοι περιέγραφαν τον Οκτώβριο ότι θα είχαμε ένα πολύ βαρύ χειμώνα για το 2022-2023. Τότε προέβλεψα γιατί φαινόταν ότι ήταν επειδή είχαμε φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές, ότι μην τα λέτε αυτά, δεν είναι εύκολο να γίνουν, να συμβεί. Και πράγματι ξεκίνησε το πετρέλαιο και στο τέλος έπεσε 300 – 400 ευρώ το κυβικό. Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει με σιγουριά το τι θα γίνει (…). Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις κάτι για τις τιμές”.
“Σε ό, τι αφορά τώρα τις ποσότητες, οι ποσότητες στην αρχή της σεζόν, όπως και στο τέλος της σεζόν είναι πιο αυξημένες σε ζήτηση διότι παίρνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα και μπορούν να αποθηκεύσουν και να νιώθουν σιγουριά είτε στο τέλος της σεζόν και την αρχή της σεζόν. Δηλαδή, υπάρχει μία μέση πώληση ή μία μέση αν θέλετε διάθεση καυσίμου 600 με 700 λίτρα στην αρχή και στο τέλος σεζόν 800. Όσο πάμε προς το μέσον της σεζόν, τα λίτρα μειώνονται. Γιατί μειώνονται; Διότι, οι καταναλωτές είναι αυτοί που περιμένουν, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα και περιμένουν να κρυώσει πολύ ο καιρός για να πάρουν μία ποσότητα, να την βγάλουν. Και εκεί μειώνεται η κατανάλωση 300 με 400 λίτρα μέση κατανάλωση. Άρα, σημαίνει ότι πρέπει να πάρει 200, 250 και 500. Εκεί δηλαδή, όσο φτάνουμε μέσα στη σεζόν, είναι χειρότερα τα πράγματα από πλευράς απόδοσης διότι, ανεβάζει και το κόστος”, δήλωσε συγχρόνως ο κ. Κιουρτζής.
Τέλος, σημείωσε “Για αυτό η δική μας πρόταση ποια ήταν; Ότι το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ακόμα δεν ξέρει ο καταναλωτής, θα ανοίξει η πλατφόρμα, είπαμε να δοθεί στην αντλία ως μπόνους. Θα δώσει 150 εκατομμύρια με 200. Οι προϋπολογισμοί θα δοθούν 1.200.000 κυβικά. Άρα, δώστε 150 με 200 ευρώ το κυβικό στον καταναλωτή να ξεκινήσει φτηνά, όχι να πληρώσει και να περιμένει πότε θα του δώσουν το επίδομα στα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιούνιο. Αλλά εκεί το κράτος κάθε χρόνο δίνει και λιγότερα. Δηλαδή, πέρσι το μέσο επίδομα ήταν 157 ευρώ που πήρε ο δικαιούχους, ενώ πρόπερσι ήταν 240. Άρα, μειώνονται οι δικαιούχοι (…)”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος