Θ. Γιάνναρος για τις δασικές πυρκαγιές: Κάηκε το 23% του πνευμόνων πρασίνου της Αττικής – Ανησυχητικά τα στοιχεία

Για την έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών που στηρίχθηκε σε υπηρεσίες ταχείας χαρτογράφησης του Copernicus, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για δασικές πυρκαγιές και αποτυπώνει, μέσα από χάρτες, το πώς κάηκε το 23% του πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, μίλησε στην ΕΡΤ ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του φορέα.

«Είναι πολύ ανησυχητικά τα στοιχεία. Μιλάμε για μια έκταση η οποία αφορά σε φυσικό περιβάλλον» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο επιστήμονας τονίζοντας ότι η έκταση που έχει γίνει στάχτη αφορά το ένα τέταρτο των δασικών εκτάσεων του περιαστικού πρασίνου.

Σχολίαζοντας τις 11 δασικές πυρκαγιές σε 7 χρόνια έκανε λόγο για εξόχως ανησυχητικά στοιχεία. «Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο με το οποίο διαχειριζόμαστε τις δασικές πυρκαγιές. Να αναγνωρίσουμε ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί ένα διεπιστημονικό πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να συνεισφέρουν διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες, μεταξύ αυτών και η μετεωρολογία» σημείωσε ο κ. Γιάνναρος.

Άμεσες οι επιπτώσεις στις περιβαλλοντικές συνθήκες

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο κλίμα εξήγησε ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση στη θερμοκρασία της επιφάνειας στην περιοχή. επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στη θερμοκρασία του αέρα αλλά και μεσοπρόθεσμα με την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

«Όλο αυτό υποβαθμίζει τις περιβαλλοντικές συνθήκες» πρόσθεσε ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν μια καμμένη μπορεί να αναγεννηθεί εξήγησε ότι όταν μια δασική περιοχή έχει καταστραφεί πάνω από δύο και τρεις φορές «είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση και η ποιότητα των εδαφών να υποβαθμίζεται. Όλο αυτό έχει μια άμεση επίπτωση για την υποβάθμιση γενικότερα των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή».

Χρειάζεται ολικός επανεσχεδιασμός

«Έχει απομείνει ένας σχετικά μικρός αριθμός πράσινων πνευμόνων στην περιοχή, τους οποίους και θα πρέπει να προφυλάξουμε από δω και πέρα ως κόρη οφθαλμού. Χρειάζεται ολικός επανασχεδιασμός για το πώς προφυλάσσουμε τα δάση μας» συμπλήρωσε ο πυρομετεωρολόγος.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, μια αίσθηση του ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα είδος “emergency”, δηλαδή ότι θα πρέπει να τρέχουμε να τις καταστείλουμε όλες. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν επανασχεδιασμό, να προχωρούμε σε ανάλυση των δασικών πυρκαγιών, να συλλέγουν στοιχεία για τα χαρακτηριστικά τους» διευκρίνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι όταν μια πυρκαγιά είναι ακραία είναι δύσκολο να την σβήσεις γι’ αυτό και χρειάζεται διεπιστημονικότητα ως προς την αντιμετώπισή της.

Όσον αφορά την παρακολούθηση των πυρκαγιών δήλωσε ότι το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει αναπτύξει το μαθηματικό μοντέλο που συνδέεται με ένα μοντέλο εξάπλωσης φωτιάς που προβλέπει πώς θα εξαπλωθεί μια φωτιά, λαμβάνοντας υπόψη και την αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους η φωτιά με την ατμόσφαιρα.

«Χρησιμοποιήθηκε αυτό το μοντέλο για δύο χρόνια, το ’19 και το ’20, από το Πυροσβεστικό Σώμα. Έκτοτε δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά» αποκάλυψε ο κ. Γιάνναρος προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών που θα πραγματοποιεί επιχειρησιακά ανάλυση των δασικών πυρκαγιών.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος