Tesla: Αντιμετωπίζει μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον έγχρωμων εργαζομένων σε εργοστάσιό της

Μια αμερικανική υπηρεσία ατομικών δικαιωμάτων μήνυσε την εταρεία Tesla του Έλον Μασκ την Πέμπτη, ισχυριζόμενη ότι έγχρωμοι υπάλληλοι της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων δέχτηκαν ρατσιστική παρενόχληση στο εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Fremont της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τη μήνυση της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ (EEOC) που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια , από το 2015 μέχρι σήμερα, οι έγχρωμοι υπάλληλοι στις εγκαταστάσεις του Fremont υποφέρουν συστηματικά από φυλετική κακοποίηση, διάχυτα στερεότυπα και εχθρότητα, καθώς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Οι μαύροι υπάλληλοι αντικρίζουν τακτικά γκράφιτι με σβάστικες, απειλές και θηλιές, σε γραφεία και άλλο εξοπλισμό, σε πάγκους τουαλέτας, μέσα σε ανελκυστήρες, ακόμη και σε νέα οχήματα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής.

Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι στο παράπτωμα υπέπεσαν υπάλληλοι όλων των τάξεων (διευθυντές, προϊστάμενοι, επικεφαλής της γραμμής, συνεργάτες παραγωγής και έκτακτοι εργαζόμενοι) ενώ οι εργαζόμενοι που αντιτάχθηκαν στην εχθρότητα απολύθηκαν, μετατάχθηκαν ή άλλαξαν τα εργασιακά τους καθήκοντα.

Η EEOC στη μήνυση δήλωσε ότι άρχισε να ερευνά την Tesla μετά την υποβολή εσωτερικής καταγγελίας. Αφού διαπίστωσε πέρυσι ότι υπήρχε «εύλογη αιτία» να πιστεύει ότι η Tesla είχε παραβιάσει τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας, η υπηρεσία προσπάθησε και απέτυχε να συνάψει συμφωνία διακανονισμού με την εταιρεία, σύμφωνα με την αγωγή.

Η αγωγή της EEOC ζητά χρηματική και κυρωτική αποζημίωση για απροσδιόριστο αριθμό έγχρωμων εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί από την Tesla να αναθεωρήσει τις πολιτικές της σχετικά με τις διακρίσεις και τα αντίποινα.

Η μήνυση προστίθεται σε άλλες κατηγορίες για φυλετικές διακρίσεις από την πολιτεία της Καλιφόρνια και αγωγές από υπαλλήλους της Tesla.

«Κάθε εργαζόμενος αξίζει να γίνονται σεβαστά τα ατομικά του δικαιώματα και κανένας δεν πρέπει να υπομένει το είδος του επαίσχυντου φυλετικού φανατισμού που αποκάλυψε η έρευνά μας», δήλωσε η πρόεδρος της EEOC Charlotte Burrows.

«Όταν αφήνεις ένα πρότυπο να καταρρεύσει, έχεις θέσει ένα νέο πρότυπο. Ο ισχυρισμός ότι οι ρατσιστικές συκοφαντίες δεν αξίζουν σοβαρή πειθαρχία και η αποτυχία να διορθώσει την παρενοχλητική συμπεριφορά στέλνει ένα εντελώς λάθος μήνυμα στους υπαλλήλους», δήλωσε η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της EEOC στο Σαν Φρανσίσκο, Νάνσι Σιένκο.

Σημειώνεται ότι η μήνυση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος των εταιρειών του δισεκατομμυριούχου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε τη SpaceX, που ανήκει επίσης στον Μασκ, τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας την εταιρεία ότι έκανε διακρίσεις σε βάρος προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη διαδικασία πρόσληψης. Επιπλέον, 6 γυναίκες μήνυσαν την Tesla το 2021, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ενθάρρυνε μια κουλτούρα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πηγή: Reuters, Washington Post

Σύνταξη: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος