Ταυτοποιούνται τα οστά των πεσόντων από την περίοδο 1940-1941

Ογδόντα ένα χρόνια μετά το έπος του ΄40-΄41, συνεχίζεται η ταυτοποίηση των 897 νεκρών αξιωματικών και οπλιτών, που κατάγονταν από την δυτική Μακεδονία, τα οστά των οποίων βρίσκονται ακόμη στα βουνά της βορείου Ηπείρου.

Διάσπαρτα στα βουνά της Πίνδου βρίσκονται τα οστά των χιλιάδων Ελλήνων που έπεσαν μαχόμενοι, για να αποτρέψουν την εισβολή των Ιταλών. Από την Ιταλική επίθεση τον Οκτώβριο του 1940 έως την εισβολή των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του Β΄Π.Π. σκοτώθηκαν συνολικά 13.936 άνδρες, σύμφωνα με τα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού σημειώνει ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, αντιστράτηγος ε.α. και εκτελεστικός γραμματέας της ΠΔΜ. Επίσης, υπήρχαν 3.000 τραυματίες. 7.976 σκοτώθηκαν στα βουνά της βορείου Ηπείρου. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σκοτωμένων κατάγονται από την δυτική Μακεδονία. Μέχρι πρότινος τα οστά τους ήταν διάσπαρτα και πολλοί σοροί ήταν ενταφιασμένοι σε κοινούς τάφους. Μετά την διακρατική συμφωνία που υπεγράφη με την Αλβανία επετράπη στις ελληνικές αρχές να αναζητήσουν τα οστά των στρατιωτών.

Το σχέδιο δράσης εύρεσης των πεσόντων, που αποφασίστηκε από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει την εύρεση των συγγενών των πεσόντων, την λήψη αίματος και την αποστολή των δειγμάτων στο τμήμα μοριακής βιολογίας του 401ου στρατιωτικού νοσοκομείου, όπου θα γίνει η ταυτοποίηση του DNA.  Αυτό επετεύχθη με την συνδρομή των δημοτικών δομών «Βοήθειας στο Σπίτι». Μέσω αυτών πραγματοποιούνται αιμοληψίας με την συμμετοχή εθελοντών των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, και εν συνεχεία η αποστολή των ληφθέντων δειγμάτων για την ταυτοποίηση τους με ζώντες συγγενείς.

Μέχρι στιγμής βρέθηκαν 1109 από τους πιο στενούς συγγενείς, και έγινε η λήψη αίματος από τους 290 στους 13 δήμους της ΠΔΜ..

Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας ιστορικής και ηθικής υποχρέωσης, προκειμένου να αποκτήσουν όνομα οι νεκροί και να τους αποδοθούν οι δέουσες τιμές, τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος