Ταϊλάνδη: Βγήκαν τα πρώτα παιδιά από το σπήλαιο (video)

Τα δύο πρώτα παιδιά από την ποδοσφαιρική ομάδα που ήταν εγκλωβισμένα 15 ημέρες κατάφεραν να κολυμπήσουν στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης και περπάτησαν προς την έξοδο, δύο ώρες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ακολούθησαν άλλα δύο παιδιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι. Διασώστες άρχισαν την αποστολή στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και δεν αναμενόταν “καλή είδηση” εντός των πρώτων 9 ωρών. Η επιχείρηση ξεκίνησε από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), η επιχείριση θα διακοπεί για περίπου 10 ώρες και ακολούθως θα περάσει στο επόμενο στάδιο για απεγκλωβισμό και άλλων παιδιών.

Ποιό είναι το σχέδιο διαφυγής

Οι παγιδευμένοι ποδοσφαιριστές θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα έχει τέσσερα άτομα, τρία άτομα στη δεύτερη, και τα υπόλοιπα παιδιά στις άλλες δύο, με τον 25 χρονο προπονητή τους στην τελευταία ομάδα. Σε κάθε ομάδα αντιστοιχούν δύο δύτες με μπουκάλα οξυγόνου και σχοινί για να μην παρασυρθούν. Το τελευταίο σημείο της διαδρομής θα το κάνουν περπατώντας. Έξω από τη σπηλιά περιμένουν 13 ομάδες πρώτων βοηθειών με ισάριθμα ελικόπτερα διακομιδής.

https://twitter.com/abdallhalsaeed2/status/1015799235881652224

Συμμετέχουν 13 ξένοι δύτες, 5 Ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

«Δεν υπάρχει χρονικό όριο»

Η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή, τονίζουν και ξένοι εμπειρογνώμονες.

Ένας Αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει.

‘Εξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποθαλάσσια περάσματα.

https://twitter.com/JaGoAdvisory/status/1015791194226548736

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Οι διασώστες εκκένωσαν προηγουμένως την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να διευκολυνθούν τα παιδιά».

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι.
«Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου μειώνεται αλλά έχει σταθεροποιηθεί.

Οι βροχές που αναμένονται  θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Το βράδυ του Σαββάτου, έπεσε για μισή ώρα μια νεροποντή, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκα

Σχετική είδηση:Ταϊλάνδη: Πλησιάζει η ώρα που τα παιδιά θα κολυμπήσουν για τη ζωή τους ( video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος