Τα θολωτά μιτάτα της Κρήτης

Στα ψηλά του Ψηλορείτη θολωτές κατασκευές που παραπέμπουν στους μινωικούς τάφους, και παραδοσιακά αποτελούν τα καταλύματα βοσκών, ανακατασκευάζονται και ετοιμάζονται να δεχθούν επισκέπτες που θα δούν από κοντά τον τρόπο ζωής τους.

Μέσα στο Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη, που εντάσσεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, υπάρχουν περισσότερα από 500 Μιτάτα. Κατασκευάζονται από την τοπική πέτρα και η αρχιτεκτονική τους προέρχεται από τους Μινωικούς κυκλικούς τάφους. Οι σκληροτράχηλοι βοσκοί τα κατασκεύασαν με τρόπο που να είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες, για την καλοκαιρινή τους διαμονή και περιλαμβάνουν ένα κεντρικό χώρο για ύπνο, ένα μικρότερο το τυροκέλι για την ωρίμανση των τυριών και μια μάντρα για το άρμεγμα και την κουρά των προβάτων.

Τέσσερα ολοκαίνουργια μιτάτα, έχουν κατασκευαστεί έξω από τα Ανώγεια, τα οποία θα προσφέρουν την δυνατότητα σε επισκέπτες να ζήσουν όπως οι κάτοικοι των ορεινών της Κρήτης, εξηγεί η Εύη Βρέντζου, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Ν-IDEA». Δεν πρόκειται για  προσομοίωση, αλλά για αναπαράσταση της ποιμενικής ζωής των Ανωγείων.

Τα νεόκτιστα μιτάτα φιλοξενούν δράσεις των κτηνοτρόφων όπως το άρμεγμα, η τυροκόμιση και ο κουρές των προβάτων. Επίσης, ένα μιτάτο του βοσκού είναι αφιερωμένο στην υφαντική. Στον χώρο  μπορεί να μένει κάποιος βραχυπρόθεσμα για ένα – δυο βράδια, και να έχει την εμπειρία της πραγματικής ζωής των βοσκών, αλλά με σύγχρονες συνθήκες. Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του λεγόμενου “Τόπου του Βοσκού” έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος