Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μας που είμαστε υποχρεωμένοι να κρύψουμε αυτό που είμαστε, ή τουλάχιστον να αλλάξουμε ελαφρώς την πραγματικότητα. Είτε πρόκειται για να ταιριάξουμε στη δουλειά μας είτε για να ανταποκριθούμε σε ορισμένες οικογενειακές προσδοκίες, μερικές φορές παραλείπουμε ορισμένες περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές πτυχές της ταυτότητάς μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αυθεντικοί και ότι δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ο εαυτός μας. Για άλλους, οι στιγμές αυθεντικότητας είναι σπανιότερες από τις στιγμές που πρέπει να φορέσουν μια «μάσκα», αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Louise Leboyer.
«Ενώ το να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και με συναισθηματική ειλικρίνεια μπορεί να φαίνεται φυσικό και εύκολο, όσοι από εμάς μεγαλώσαμε σε ένα οικογενειακό σύστημα που δεν υποστήριζε τις φυσικές, ανεμπόδιστες εκφράσεις μας μπορεί σταδιακά να αποσυνδεθήκαμε από την αλήθεια του ποιοι ήμασταν – τη βαθύτερη ουσία μας – προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί από εκείνους από τους οποίους εξαρτιόμασταν για να καλύψουμε τις πιο βασικές μας ανάγκες», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Rebecca C. Mandeville στο PsychCentral. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η απόδοση της προσωπικότητας μπορεί να γίνει συνήθεια σε σημείο που να μην ξέρουμε πια πραγματικά αν είμαστε αυθεντικοί ή όχι.
Συμπεριφορά συνώνυμη της επίδοσης και όχι της αυθεντικότητας
Αυτή η αποσύνδεση από τον αληθινό εαυτό δεν είναι συνώνυμη με την έλλειψη ειλικρίνειας ή την επιθυμία χειραγώγησης των άλλων – κάθε άλλο. «Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε ένα χαοτικό και ασταθές περιβάλλον συχνά βρίσκουν μια ορισμένη ταυτότητα και συναισθηματική ασφάλεια αναλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους οικογενειακούς ρόλους, όπως ο ήρωας, ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο επαναστάτης, ο προστάτης ή ο κλόουν», λέει η Rebecca C. Mandeville. Αλλά αυτή η εναλλακτική ταυτότητα, που χρησιμεύει ως δεκανίκι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να μεταφερθεί στην ενήλικη ζωή, κάνοντάς μας να θέλουμε να ικανοποιούμε τους άλλους και να κρυβόμαστε πίσω από ένα προσωπείο.
«Αυτή η παράσταση είναι συχνά μια απάντηση στο τραύμα», λέει η θεραπεύτρια Amber Long σε μια ανάρτηση στο Instagram. Είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να επιβιώνουμε, να ταιριάζουμε, να αποφεύγουμε την απόρριψη». Ασυνείδητα, αυτός ο τρόπος ύπαρξης εγκαθίσταται στην καθημερινότητά μας και στη συμπεριφορά μας.
Στη δημοσίευσή της, η θεραπεύτρια απαριθμεί έξι συμπεριφορές που αντανακλούν την έλλειψη αυθεντικότητας και μια προσωπικότητα που ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόδοση παρά για την ταυτότητα:
-Ακολουθείτε τις τάσεις που δεν είστε πραγματικά εσείς
-Δεν λέτε πραγματικά τι σκέφτεστε για ορισμένα θέματα και ζητήματα, επειδή φοβάστε ότι θα παρεξηγηθείτε
-Υιοθετείτε προϊόντα ή ρουτίνες που δεν χρειάζεστε ή δεν θέλετε πραγματικά
-Αντιγράφετε την ενέργεια των άλλων για να μην σας απορρίψουν
-Φοβάστε να μοιραστείτε την προσωπική σας ζωή γιατί φοβάστε για το πώς θα σας αντιληφθούν
-Μειώνετε τον τόνο της προσωπικότητάς σας για να φαίνεστε πιο αποδεκτοί
Να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου
«Δεν χρειάζεται να είσαι μια τέλεια περιποιημένη εκδοχή του εαυτού σου», υπενθυμίζει η Amber Long. Υποτίθεται ότι πρέπει να είσαι ατελής, ειλικρινής, εξελισσόμενη και αληθινή. Για να πετύχεις να είσαι ο εαυτός σου σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις, πρέπει να συμφιλιωθείς με το γεγονός ότι δεν θα αρέσεις σε όλους. Όπως δεν συνδέεσαι προσωπικά με κάθε προσωπικότητα που συναντάς, το ίδιο ισχύει και για σένα. Όταν καταφέρετε να είστε αυθεντικοί, κάποιοι άνθρωποι θα εκτιμήσουν αυτή την εκδοχή του εαυτού σας, άλλοι όχι. “Θα αρχίσετε να προσελκύετε ανθρώπους που σας βλέπουν όπως είστε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύτιμοι. Θα συμβάλουν στην οικοδόμηση του νέου σας κόσμου“, καθησυχάζει ο θεραπευτής John Kim στο Psychology Today.
Η Rebecca C. Mandeville προτείνει μια σειρά από κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε επιτέλους να είστε ο εαυτός σας:
-Να γνωρίζετε ότι έχετε μια αυθεντική προσωπικότητα που πρέπει να ανακαλύψετε
-Θυμηθείτε τις στιγμές που ήσασταν πιο ευτυχισμένοι ως παιδί
-Δεσμευτείτε να ανακτήσετε και να επανασυνδεθείτε με τη χαρά, την έμφυτη αγνότητα και την αυθεντική ουσία που υπάρχει μέσα σας
-Πάρτε την απόφαση να αφήσετε πίσω σας ό,τι νιώθετε λάθος και δεν σας εξυπηρετεί πλέον
-Απελευθερωθείτε από τις περιοριστικές απόψεις των άλλων και φτιάξτε τους δικούς σας κανόνες
Πηγή: Psychologies.com, Ces comportements montrent que vous n’êtes pas vraiment vous-même avec les autres
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος