Τα ρωμαϊκά μνημεία στην Νικόπολη Πρεβέζης

Στο βόρειο άκρο της κοιλάδας του Λούρου, βόρεια της Φιλιππιάδας, δεσπόζει το ρωμαϊκό υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης, ένα καταπληκτικό έργο της υδραυλικής των ρωμαϊκών χρόνων, κατασκευασμένο μετά την ίδρυση της πόλεως το 30-29 π.Χ., από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό.

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης, ίδρυσε την Νικόπολη για να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον «Άκτιο Απόλλωνα» ή, όπως αλλιώς λέγεται τον Ποσειδώνα -θεό της θάλασσας και τον Άρη – θεό του πολέμου, για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας Ζ’, τελευταίας βασίλισσας των Πτολεμαίων, στην μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.. Για να οικίσει την πόλη μετέφερε πληθυσμούς από άλλες περιοχές. Από το Θύρρειο, την Αρχαία Εφύρα, Αρχαία Καλυδώνα, το Αμφιλοχικόν Άργος, την Αμβρακία, το Ανακτόριον, την Κεκροπία, την Αλυζία, το Όρραον, την Κασσώπη, την Πανδοσία, το Βουχέτιο, την Κόρινθο, ακόμα και από την Ιταλία. Έτσι, ο αριθμός των κατοίκων έφτασε αρχικά τις 100.000, που είχαν ανάγκη νερού για να επιβιώσουν.

Με το κολοσσιαίο έργο, μεταφέρθηκε άφθονο νερό από τις πηγές Β του Λούρου ποταμού που βρίσκονται στο χωριό Άγιος Γεώργιος Πρέβεζας, έως το Νυμφαίον και τις υδατοδεξαμενές του υδραγωγείου, που σώζονται σήμερα στην Νικόπολη, αναφέρει η Ανθή Αγγελή, προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Η κατασκευή μετέφερε το πόσιμο νερό σε απόσταση 50 χιλ., με ειδική κλίση από τις πηγές για να έχει συνεχή ροή έως την πόλη και δια μέσου σήραγγας και αποτελείται από εναλλασσόμενα συστήματα εναέριου υδραγωγείου με αψίδες. Ειδικότερα, για να παρακάμψουν το ανάγλυφο του εδάφους χρησιμοποίησαν τρεις τρόπους για την κατασκευή του: με την δημιουργία αύλακα κατά μήκος της πλαγιάς των λόφων με τοξωτή στεγανοποιημένη κάλυψη και ανοίγματα εξαερισμού, με την διάνοιξη σήραγγας στην περιοχή του Κοκκινόπηλου και με την κατασκευή πεσσοστοιχιών με εναέριους σκεπαστούς αυλακοσωλήνες.

Τα λείψανα του υδραγωγείου που σώζονται σε αρκετά σημεία της διαδρομής του, μαζί με το Νυμφαίον- τις αποθήκες ύδατος με την μορφή νυμφών, το θέατρο, το ρωμαϊκό Στάδιο, κ.α. μνημεία της εποχής δικαιολογούν όσα έγραψε ο Στράβων:« Η μέν ούν Νικόπολις ευανδρεί και λαμβάνει καθ’ ημέραν επίδοσιν, χώραν τε έχουσα πολλήν και τον των λαφύρων κόσμον,..». Ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της Πρεβέζης και της Ηπείρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος