Πρόστιμα που ξεπερνούν τις 56.000 ευρώ επέβαλε η αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δυο Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για σοβαρές παραλείψεις και μη συμμορφώσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στην πρώτη εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο πάνω από 37.000 ευρώ γιατί δεν έγινε επαρκής ανίχνευση μη επιτρεπόμενων ουσιών για πλημμελή αξιολόγηση πληροφοριών στο ευρωπαϊκό σύστημα, για ελλείψεις στο ισοζύγιο μάζας αλλά και για την ιχνηλασιμότητα.
Στη δεύτερη εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο πάνω από 19.000 ευρώ για έκδοση πιστοποιητικών χωρίς τη διενέργεια του υποχρεωτικού ετήσιου φυσικού ελέγχου, καθώς επίσης και για ελλιπή διαχείριση μη συμμορφούμενη προϊόντων.
Όπως έγινε γνωστό αυστηροποιείται το πλαίσιο των ελέγχων αλλά και της αξιολόγησης των φορέων πιστοποίησης γιατί θα πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα, αλλά και για την κατοχύρωση της ποιότητας και της ακεραιότητας της ελληνικής βιολογικής παραγωγής.
Με απόφαση, μάλιστα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συγκροτείται μια task force, μια ειδική ομάδα ελέγχου ουσιαστικά για τη βιολογική παραγωγή, προκειμένου να θωρακιστεί το σύστημα αυτό ελέγχου, αλλά και για διαφάνεια στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων.
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος