Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών

Τα γεφύρια των Γρεβενών μνημεία της ιστορίας  και κατασκευαστικά στολίδια μιας άλλης εποχής, θεωρούνται τα μεγαλύτερα και τα εντυπωσιακότερα της Μακεδονίας.

Κομψοτεχνήματα μιας τέχνης που έχει σχεδόν εκλείψει, ορθώνουν τις πέτρινες ράχες τους, προσκαλώντας τους διαβάτες να τα διασχίσουν.

Ένα εντυπωσιακό γεφύρι στο Πορτίτσι Γρεβενών, αντιστέκεται στην ορμή των νερών του Βενέτικου, παραποτάμου του Αλιάκμωνα. Χτισμένο στα ριζά του φαραγγιού έξω από το χωριό Σπήλαιο στέκει μεγαλοπρεπές και επισκέψιμο από πλήθος κόσμου κάθε χρόνο.

Το δίτοξο γεφύρι του Ζιάκα, δίπλα από την νέα γέφυρα, που οδηγεί στο ομώνυμο χωριό, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα επάνω στον ποταμό Βελονιά.

Η Ιφιγένεια Στεργιούλα, αντιδήμαρχος πολιτισμού αθλητισμού- παιδείας στον Δήμο Γρεβενών, ξεναγεί νοερά τους επισκέπτες στα 17 προσβάσιμα από τα συνολικά 31 γεφύρια, που βρίσκονται στην διαδρομή μέσα στην Γρεβενιώτικη Πίνδο.

Ένα ιδιαίτερο γεφύρι λόγω της τοποθεσίας είναι αυτό της Πραμόριτσας με μήκος 42μ. και άνοιγμα τόξου 15μ. κτίστηκε το 1870. Ξεχωριστό και μοναδικό είναι το γεφύρι του Δοτσικού χτισμένο μέσα σε χωριό. Ανάμεσα στα χωριά Κάστρο και Μέγαρο βρίσκεται το μονότοξο γεφύρι του Κάστρου χτισμένο επάνω από τον ποταμό Γρεβενίτη. Ένας μακρύς κατάλογος και εικόνες που πρέπει να απολαύσει κάποιος από κοντά.

Ένας προορισμός τεσσάρων εποχών όπως σημειώνει η κ. Στεργιούλα, Ο Βενέτικος ποταμός, περνά από φαράγγια και φυσικές ομορφιές, όπου το 1980 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κινηματογράφησε την ταινία “Μέγας Αλέξανδρος”.

Το τελευταίο διάστημα η εφορία αρχαιοτήτων άρχισε μια προσπάθεια συντήρησης και αναδείξεως των γεφυριών ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος