Τα παιδιά της Κατοχής (podcast)

Τα παιδιά που δεν συμβιβάστηκαν με τον κατακτητή, τα παιδιά που δεν υπέκυψαν στον φασισμό και στον ναζισμό, τα παιδιά που αντιστάθηκαν, τα παιδιά που ονειρεύτηκαν.

Τις μαρτυρίες αυτών των παιδιών καταγράφει το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη για το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, μία σύμπραξη των εκπομπών «Αφύλαχτη Διάβαση» και «Historia Minimas».

Αγόρια και κορίτσια στο όριο της ζωής και του θανάτου. Αγόρια και κορίτσια που νίκησαν το σκοτάδι του ναζισμού. Παιδιά που έγιναν έφηβοι και έφηβοι που έγιναν ενήλικες κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής Κατοχής μιλούν για τον πόλεμο και για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες πράξεις αντίστασης στις οποίες προέβησαν, τις περισσότερες φορές εν αγνοία των γονιών τους.

Τα παιδιά της Κατοχής (podcast)
Κώστας Περρίκος, αρχηγός ΠΕΑΝ

Ένας έφηβος πλανόδιος βιβλιοπώλης στην Αθήνα, ένας μαθητής σε γυμνάσιο της Κοζάνης που φτιάχνει ένα πρωτότυπο σύστημα ενδοεπικοινωνίας και εκπομπής ραδιοφώνου, ένα αγόρι που γράφει συνθήματα στους τοίχους των Πετραλώνων και ένα κορίτσι που φυλάει τσίλιες έξω από το κτίριο της ΕΣΠΟ. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 μέλη της οργάνωσης Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων, ΠΕΑΝ, ανατινάζουν το κτίριο της ναζιστικής Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης, ΕΣΠΟ, στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, σε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους.

Νέοι που αναμετρήθηκαν με τον θάνατο, χωρίς καν να το υποψιάζονται ή να τον λογαριάζουν, νέοι που με την ορμή της ηλικίας τους συνεισέφεραν με τον δικό τους τρόπο στην αντίσταση του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακούστε το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»

Α’ Μέρος

Β’ Μέρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ