Τα κύματα καύσωνα αύξησαν τις διαταραχές ύπνου, αποφάνθηκαν και αμερικανοί ερευνητές

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες πάνω από 25°C αύξησαν την πιθανότητα ύπνου λιγότερο από επτά ώρες κατά 3,5%

Καθώς στην Ευρώπη, οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί πάνω από δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η έρευνα επιησμαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες θερμαίνονται πιο γρήγορα από τις θερμοκρασίες της ημέρας στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές κι αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει τον ύπνο των ανθρώπων.

Στη μελέτη τους χρησιμοποίησαν παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν τη μελλοντική απώλεια ύπνου και διαπίστωσαν ότι εάν οι χώρες συνεχίσουν να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2099 κάθε άτομο θα μπορούσε να χάσει κατά μέσο όρο 50 έως 58 ώρες ύπνου την εβδομάδα.

Ο Kelton Minor, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (ΗΠΑ), δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία ανέλυσε εκατομμύρια αρχεία για να προσδιορίσει την επίδραση της θερμοκρασίας στον ύπνο των ανθρώπων.

«Διαπιστώσαμε ότι, υπό κανονικές συνθήκες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνεται να προσαρμόζονται πολύ καλύτερα σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες παρά σε θερμότερες συνθήκες», εξήγησε στο Euronews Next.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την τραυματισμούς στην εργασία, επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υγρή θερμότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και να μειώσει την ταχεία κίνηση των ματιών (REM) και τον ύπνο αργών κυμάτων (SWS).

Οι ηλικιωμένοι, που έχουν ήδη υψηλότερο επιπολασμό της αϋπνίας, μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτοι στα κύματα καύσωνα, καθώς μια “μελέτη δείχνει” ότι ακόμη και η ήπια έκθεση στη ζέστη μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM στους ηλικιωμένους άνδρες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, από την πλευρά τους, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε κλιματισμό και βιώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την έρευνα, καθώς και να αυξήσουν την βλάστηση.

Πηγή: Εuronews

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος