Τα κρητικά μαχαίρια

Μια τέχνη που την μαθαίνεις όσο ζεις. Αυτό είναι το μυστικό για την χάραξη των ασημένιων κρητικών μαχαιριών που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της εξωτερικής αμφίεσης ενός κρητικού, εργαλείο της καθημερινότητας του και μέσο υπεράσπισης της ζωής και της τιμής, το μαχαίρι, αποτελεί παράδοση αιώνων στην Κρήτη.

Γνωστά από την εποχή της Ενετοκρατίας με κάποια στοιχεία καθαρά κρητικά, αλλά  και ανατολίτικα, αποτελούν μοναδικά τεχνουργήματα, η κατασκευή των οποίων απαιτεί όλο τον χρόνο και την αφοσίωση του καλλιτέχνη τεχνίτη, όπως εξηγεί ο Μάνος Τσερκάκης, κατασκευαστής τέτοιων εγχειριδίων, ο οποίος ίσως είναι ο τελευταίος του είδους του. Το θηκάρι είναι ασημένιο με περίτεχνα σχέδια φτιαγμένα ακόμη και με το βελόνι. Η λάμα είναι φτιαγμένη από ανοξείδωτο ατσάλι και η λαβή από κόκαλο, ενώ διακοσμείται με πολύτιμους λίθους. Κάθε μαχαίρι είναι ξεχωριστό και έχει την δική του ταυτότητα. Αυτά που βρίσκονται στην κατοχή των οικογενειών για χρόνια έχουν την δική τους ιστορία, συχνά αιματηρή. Ο πελάτης που παραγγέλνει σήμερα ένα μαχαίρι μπορεί να ζητήσει μια  ιδιαίτερη διακόσμηση ή κάποια σύμβολα που προτιμά.

Το παραδοσιακό σκαλιστό μαχαίρι εκφράζει την κουλτούρα του κρητικού λαού και αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος