Τα κανάλια της Βενετίας στερεύουν εν μέσω φόβων ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει νέα ξηρασία

Αρκετές εβδομάδες ξηρού χειμώνα έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια ξηρασία μετά την έκτακτη ανάγκη του περασμένου καλοκαιριού, με τις Άλπεις να έχουν λάβει λιγότερο από το ήμισυ της κανονικής χιονόπτωσης, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Βενετία, όπου οι πλημμύρες είναι συνήθως η κύρια ανησυχία, αντιμετωπίζει ασυνήθιστα χαμηλές παλίρροιες που καθιστούν αδύνατη την πλοήγηση των γόνδολων, των θαλάσσιων ταξί και των ασθενοφόρων σε ορισμένα από τα διάσημα κανάλια της. Τα προβλήματα στη Βενετία αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: την έλλειψη βροχής, ένα σύστημα υψηλής πίεσης, την πανσέληνο και τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα ιταλικά ποτάμια και οι λίμνες υποφέρουν από έλλειψη νερού, δήλωσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πολλές γόνδολες αδυνατούν να διατηρηθούν σε πλωτή κατάσταση. Ο Πο, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική, έχει 61% λιγότερο νερό από το κανονικό αυτή την εποχή του έτους, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της. Τον περασμένο Ιούλιο, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από τον Πο, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας και υπέστη τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψης νερού που συσσωρεύεται από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα κλίματος Massimiliano Pasqui, του ιταλικού ινστιτούτου επιστημονικών ερευνών CNR, σύμφωνα με την Corriere della Sera, μια καθημερινή εφημερίδα. «Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: Χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής», πρόσθεσε.

Η ακραία καλοκαιρινή ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο είναι «πρακτικά αδύνατη» χωρίς να έχει παίξει ρόλο η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στο μικρό νησί San Biagio στη λίμνη μέσω ενός αναδυόμενου μονοπατιού. Ένας αντικυκλώνας κυριαρχεί στον καιρό στη δυτική Ευρώπη εδώ και 15 ημέρες, φέρνοντας ήπιες θερμοκρασίες που συνήθως παρατηρούνται στα τέλη της άνοιξης.

Οι τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις σηματοδοτούν ωστόσο την άφιξη των πολυπόθητων βροχοπτώσεων και του χιονιού στις Άλπεις τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος