Τα φοινικοτρύγονα της Λέσβου

Μια μικρή αποικία φοινικοτρύγωνων εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά φέτος στην Λέσβο. Το σπάνιο είδος, που συνήθως απαντάται στην βόρειο Αφρική και την Ινδία προκάλεσε το ενδιαφέρον των παρατηρητών πουλιών και των ορνιθολόγων.

Ο Γιώργος Μαμώλης, μέλος του κυνηγετικού συλλόγου Λέσβου, λόγω της ιδιότητας του ήταν ο πρώτος που το εντόπισε και το φωτογράφισε. Έτσι, οι τοπικοί φορείς κινητοποιήθηκαν για την προστασία του από άστοχες ενέργειες  ή στοχευμένα πυρά.

Πρόκειται για ένα νέο αναπαραγόμενο είδος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελένη γαληνού, υπεύθυνη του κέντρου περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, το σπάνιο πτηνό ζεί γύρω από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, βαθιά στο ανατολικό άκρο της χώρας, καθώς και στις κεντρικές και νότιες περιοχές στα παράλιά της.

Η νέα αποικία που δημιουργήθηκε δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Την μετακίνηση και εγκατάσταση του στην Λέσβο ευνόησε η μικρή απόσταση από την απέναντι μικρασιατική ακτή.

Η γαλλίδα παρατηρήτρια Βαλερί Καραμέτα- Triboulot κατάφερε να εντοπίσει  μία φωλιά του είδους, με δύο νεοσσούς, γεγονός που σηματοδοτεί την αναπαραγωγή τους στο νησί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος