Τα αποτελέσματα της άρσης των περιορισμών της πανδημίας σε εμβολιασμένους

Σε δεκαπέντε μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα της άρσης των περιορισμών σε εμβολιασμένους και θα επανεκτιμηθεί η πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαζήση, αναπληρωτή καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας  στο Α.Π.Θ..

Το εμβολιαστικό μοντέλο που ακολούθησε η Αγγλία, αρχικά χαρακτηρίστηκε επιτυχημένο, αλλά η συνέχεια έδειξε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι θάνατοι συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τις 161.000. Έως την περασμένη Παρασκευή πάνω από 45.168.000 άτομα όλων των ηλικιών 12 ετών και άνω είχαν λάβει και την 2η δόση κάποιου εμβολίου.[1] Το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων απέτρεψε επανάληψη των περσινών τραγικών καταστάσεων στις ΜΕΘ, εξηγεί ο κ. Παπαζήσης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις δυο φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με την παρασκευή χαπιού που θα αντιμετωπίζει τους ενδονοσοκομειακά νοσούντες από covid, τονίζει ότι θα χορηγούνται έπειτα από έγκριση ειδικών επιτροπών σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις και θα αφορούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα, υψηλού κινδύνου. Αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαζήσης, υπάρχουν παρενέργειες και κίνδυνοι από την χορήγησή του.

Αντίστοιχα είναι και τα μονοκλονικά αντισώματα, που θα χορηγούνται σε όσους  αντιμετωπίζουν τεκμηριωμένα υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και να μην διασωληνωθούν. Στόχος είναι να ενισχυθεί το φαρμακευτικό οπλοστάσιο του συστήματος υγείας, αλλά σε καμία  περίπτωση δεν υποκαθιστούν τον εμβολιασμό, που παραμένει ο μόνος τρόπος να μην νοσήσουν σοβαρά οι φορείς του ιού.

[1] GOV.UK Coronavirus (COVID-19) in the UK, Vaccinations, Last updated on Sunday 10 October 2021,  https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccination

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος