Τα “Αναστενάρια” το έθιμο της πυροβασίας αναβιώνει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (video)

Το γνωστό έθιμο της πυροβασίας, τα “Αναστενάρια” αναβιώνει αυτές τις ημέρες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά και ο Σύλλογος Αναστενάρια Λαγκαδά συνεργάζονται φέτος στην αναβίωση του εθίμου που πραγματοποιείται παραδοσιακά στα τέλη της Άνοιξης, στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι αναστενάρηδες ξεκίνησαν χθες ανήμερα της γιορτής των Αγίων και θα συνεχιστούν απόψε και αύριο.

Οι αναστενάρηδες τραγουδούν, χορεύουν ξυπόλητοι πάνω στα πυρακτωμένα κάρβουνα συνοδεία οργάνων προσφέροντας στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα.

Η προετοιμασία για το θρακικό έθιμο της πυροβασίας που έφεραν στην περιοχή πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, από το χωριό Κωστί, που ήταν και το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν από τον ξεριζωμό, αρχίζει κάθε απόγευμα στις 6 στο κονάκι (Ανέστη Σαρρή 13, οικισμός Παπακυριαζή ).

Εκεί, κρατώντας τα «αμανέτια», τα κόκκινα μαντήλια με τα καρφιτσωμένα αναθήματα και τις εικόνες, θα αρχίσει η προετοιμασία για την στιγμή της πυροβασίας ώσπου ν’ ακουστεί το σύνθημα «άντε για τη φωτιά!». Η πομπή με τους οργανοπαίκτες, τα παιδιά με τις μεγάλες άσπρες λαμπάδες ανά χείρας και τους αναστενάρηδες με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τον χώρο της πυροβασίας (οικισμός Παπακυριαζή).

Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν την ιστορία του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος