«Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης και οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου τονάζ» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως «θεματοφύλακα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Παράλληλα ζήτησε «να στηριχθεί ανθρωπιστικά η πολύπαθη Γάζα» ενώ όσον αφορά το διεθνή εμπορικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη υποστήριξε ότι «πρέπει Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να κάνουν νέα συμφωνία μηδενικών δασμών».
Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ομιλία του Πρωθυπουργού που μίλησε για την ασφάλεια των θαλασσών, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής συμμετοχής σε ναυτικές επιχειρήσεις όπως οι Ασπίδες, η Αταλάντα και η Ειρήνη, ενώ αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στη θέση της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια κρίσιμη συγκυρία» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει απλώς παρουσία, αλλά έχει ρόλο και λόγο κομβικό στις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη.
«Δείχνουμε όλοι μαζί μηδενική ανοχή στην πειρατεία στη θάλασσα και αυτό έχει να κάνει και με τους Έλληνες ναυτικούς που για εμάς είναι προτεραιότητα» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τοποθετήθηκε και για τη θαλάσσια διασύνδεση της Ελλάδας με άλλες χώρες.
«Τα καλώδια και η συνδεσιμότητα είναι υποδομές ειρήνης και πρέπει να κατασκευάζονται ελεύθερα», είπε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα. «Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλες τις χώρες, ακόμη και όσες δεν την έχουν επικυρώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι διεθνείς προκλήσεις, όπως η πειρατεία, απαιτούν συλλογική διεθνή αντιμετώπιση», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη συζήτηση για την παγκόσμια ναυτιλιακή ασφάλεια.
«Χρειαζόμαστε άμεση εκεχειρία στη Γάζα»
Σχολιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει πιο έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ, ο κ. Χατζηβασιλείου ήταν σαφής:
«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Χρειαζόμαστε άμεση εκεχειρία και ταυτόχρονα απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» είπε σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών.
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς με τους Παλαιστίνιους συλλήβδην», πρόσθεσε. Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Τι είπε για τους δασμούς Τραμπ και την Ουκρανία
Όσον αφορά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τις ελπίδες που αχνοφέγγουν δήλωσε ότι πρέπει η Ουκρανία να στηριχθεί, ώστε να έχει καλύτερη αφετηρία σε κάθε διαδικασία διαλόγου.« Το Κρεμλίνο πρέπει να αποδεχθεί μια εκεχειρία 30ημερών, ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών» τόνισε ο υφυπουργών Εξωτερικών εκτιμώντας ότι η Ρωσία «ροκανίζει» το χρόνο για ίδιον όφελος
Παράλληλα, ανέδειξε τη διάσταση της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας που όπως είπε είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. «Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον. Η χώρα χρειάζεται σχολεία, νοσοκομεία, υποδομές. Πρέπει να είμαστε παρόντες την επόμενη ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο»
Κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και τραπεζίτες, ο υφυπουργός έθεσε το ζήτημα των δασμών, τονίζοντας:
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την παύση 90 ημερών που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ και να προχωρήσουμε σε νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ, με στόχο, γιατί όχι, μηδενικούς δασμούς». Ειδικότερα, όπως σημείωσε, «από τον εμπορικό πόλεμο δεν βγαίνει κανείς νικητής. Η διατλαντική εμπορική σχέση είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως και πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε.
Αναφορικά με την κριτική του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί «ομιλίας στα τουρκικά» που είχε κάνει ο ίδιος, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού. Είναι γνωστές και είναι δικαίωμά του να τις έχει. Η κριτική ξεκίνησε από το κόμμα της Νίκης. Ποια είναι η πραγματικότητα; Στην Κωνσταντινούπολη, σε Επιχειρηματικό Συμβούλιο όπου η γλώσσα εργασίας ήταν τα αγγλικά, αποφάσισα για 20 δευτερόλεπτα να απευθυνθώ στα τουρκικά στο ακροατήριο», είπε.
«Σκοπός μου ήταν να μεταφέρω αδιαμεσολάβητα το μήνυμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία. Από αυτό ξεκίνησε ένα εμπόριο λαϊκισμού και fake news», κατέληξε o Κ. Χατζηβασιλείου.
Σχετικές ειδήσεις:
- Οι ΗΠΑ αναμένουν τους όρους της Ρωσίας ώστε να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός «ημερών» με την Ουκρανία
- Η Ευρώπη εντείνει την πίεση στο Ισραήλ για τη Γάζα – 55 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς
- Κ. Μητσοτάκης στο ΣΑ για τη θαλάσσια ασφάλεια: Η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες του ΟΗΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος