Τ. Παναγιωτόπουλος στο Πρώτο: Οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται λιγότερο γιατί πήραν το μήνυμα ότι τέλειωσαν με τον κορονοϊό (audio)

«Δυστυχώς δόθηκε η αίσθηση με τα μέτρα που λήφθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι περίπου τελειώνουμε με τον κορονοϊό και πάντως ότι τελειώνουν οι εμβολιασμένοι. Αυτό δεν είναι σωστό, η πανδημία αφορά όλους μας. Δυστυχώς φοβάμαι ότι οι εμβολιασμένοι παίρνοντας αυτό το μήνυμα, προφυλάσσονται λιγότερο» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Οι εμβολιασμένοι μπορεί να περνούν πολύ ελαφριά την νόσο, όμως την μεταδίδουν και είχε δοθεί η αίσθηση ότι μπορούν να μην προσέχουν τον συγχρωτισμό, συμπλήρωσε. «Το βλέπουμε. Μεγάλους συγχρωτισμούς που επιτρέπονται σε χώρους διασκέδασης για τους εμβολιασμένους». Το εμβόλιο όμως, τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι όπλο για την σοβαρή νόσο, όχι για την ήπια και την εν γένει λοίμωξη.

Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα λυθεί το πρόβλημα, υποστηρίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η ουσιαστική συζήτηση γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους που εμπιστεύεται ο κόσμος που είναι κοντά του και δυστυχώς αυτό δεν οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο που θα μπορούσε εδώ και καιρό. Είναι κάτι που μπορεί ακόμα να γίνει.. «Δεν βλέπω τρόπο να παρακαμφθεί η πειθώ. Συμφωνώ με την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων γιατί είναι συμβατή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τον κίνδυνο διασποράς που έχουν οι μη εμβολιασμένοι. Το τιμωρητικό όντως πολλές φορές έχει δοθεί η αίσθηση ότι υπάρχει και είναι μέγα λάθος. Δεν χρειάζεται τιμωρία. Η φυσική συνέπεια του μη εμβολιασμού αρκεί και παρααρκεί. Άρα περιορισμός. Είναι απολύτως μέσα στο πρόγραμμα κάποιοι περιορισμοί».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η εκθετική αύξηση είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη που έχουν οι πανδημίες, γι’ αυτό αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς, είπε πως είναι απόλυτο λογικό όλα τα ενδεχόμενα να είναι μπροστά. «Και εγώ θέλω να αποφευχθούν τα lockdown, αλλά νομίζω ότι κάποιοι περιορισμοί περισσότεροι από αυτούς που ισχύουν τώρα, παραδείγματος χάρη στο δυναμικό των χώρων, αν χωρούν ας πούμε 100 να μπαίνουν 70, αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ λογικό για να μην πάμε σε πιο μεγάλο περιορισμό».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος, μίλησε χαρακτηριστικά για «τον μύθο περί εγκυμοσύνης που έρχεται από πολύ παλιά, σαν αξίωμα περίπου και λέει ότι οι έγκυες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο, αλλά αυτό δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Εδώ έχει βρεθεί από πολλές μελέτες ότι το εμβόλιο είναι πιο επιβεβλημένο στις εγκύους διότι το αμυντικό σύστημα των εγκύων γυναικών πέφτει, με πιθανότητα για βλάβες όχι μόνο στην ίδια αλλά και στο έμβρυο. Οι  περισσότερες έγκυες σκέφτονται αλτρουιστικά. Θέλουν το καλύτερο για το μωρό τους. Αλλά και αυτό κινδυνεύει αν μητέρα κολλήσει covid», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος