Τ. Παναγιωτόπουλος στο Πρώτο: Κρίσιμη η εφαρμογή των πολλών τεστ από τους γονείς για να πετύχει η στρατηγική στα σχολεία (audio)

«Το να λειτουργούν τα σχολεία δημιουργεί έναν παραπάνω κίνδυνο διασποράς, άρα χρειαζόμαστε μια στρατηγική ώστε η διασπορά να μειωθεί. Η στρατηγική που έχει επιλεγεί είναι τα πολλά τεστ που έχει πάρα πολλές πιθανότητες να πιάσει. Το κρίσιμο είναι όμως ότι πρέπει να εφαρμοστεί καλά» επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους γονείς να δώσουν σημασία και προσοχή στην εφαρμογή του τέστινγκ και να μην υπάρξουν περιπτώσεις δηλώσεων αρνητικών τεστ χωρίς να έχουν πράγματι γίνει στα παιδιά. «Αλλιώς κινδυνεύουμε με μεγαλύτερη διασπορά που μπορεί να οδηγήσει σε οριζόντιο κλείσιμο σχολείων  και άλλων πραγμάτων. Νομίζω ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Δεν έχω κατά νου δεδομένα που λένε ότι το κύμα θα κορυφωθεί σε 1-2 εβδομάδες. Και σαν κοινωνία πρέπει να μπούμε μπροστά στο δίλημμα, τι αξιολογούμε περισσότερο, να δουλεύει η διασκέδαση ή να δουλεύουν τα σχολεία;» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το κλείσιμο των σχολείων είναι μια τελείως διαφορετική στρατηγική και αν το επιλέξεις σαν στρατηγική αυτό πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς, ανέφερε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς αν η επιτροπή εισηγήθηκε το ποσοστό 50% συν ένα για να εφαρμοστεί η αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απάντησε ότι δεν έχει νόημα αυτό. «Αν όταν οι μισοί αρρωστήσουν πρέπει να κλείσει το τμήμα ή όχι δεν είναι επιδημιολογικό ζήτημα, είναι λειτουργικό».

Όταν έχει κανείς συμπτώματα ύποπτα για covid-19, πρέπει αυτόματα να θεωρήσει ότι μπορεί να έχει μολυνθεί και να κάνει ένα τεστ σημείωσε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος. Μια πρακτική ακόμη, είναι εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες ζωής, το ύποπτο κρούσμα να απομονωθεί στο σπίτι για κάποιες μέρες. Επίσης, ακόμη και αν βγει αρνητικό ένα τεστ και επιμένουν τα συμπτώματα καλό θα είναι να ακολουθήσει και ένα  μοριακό τεστ.  Αν το ράπιντ τεστ βγει θετικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζεται επιβεβαίωση με μοριακό.

Απαντώντας για ποιον λόγο, μπορεί να διαφέρουν τα αποτελέσματα των τεστ στο ίδιο άτομο, ο καθηγητής σημείωσε ότι το στέλεχος Όμικρον έχει την ιδιομορφία όλα να γίνονται πολύ γρήγορα σε σχέση με τα στελέχη και τους χρόνους που είχαμε συνηθίσει. «Σήμερα μπορεί κάνω ένα τεστ αρνητικό και αύριο να βγει θετικό. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει λάθος. Υπάρχει εξέλιξη στην νόσο και στον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα μου» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος